Начало / Критика / Екраните водят до затъпяване

Екраните водят до затъпяване

На германския книжен пазар излезе книгата „Дигитална деменция“,  която предизвиква непрестанни дебати. Предлагаме ви текста на А. Рийкман, публикуван на www.dw.de.

––––––––––––––

От общуването с дигиталните медии се оглупява, твърди авторът на книгата проф. Манфред Шпитцер. Той е убеден, че на старини днешните млади ще бъдат много по-заплашени от старческо слабоумие.

„Уреди, които пречат на ученето” – това са компютрите и конзолите за игри, смята Манфред Шпитцер. Неговият гняв обаче не е предизвикан от някаква консервативност, изостаналост. Не. Професорът категорично твърди, че днешните деца и млади хора получават трайни увреждания от непрестанното си взаимодействие с дигиталния свят: „Младите хора прекарват страшно много време с дигиталните медии, а това доказуемо пречи на тяхното развитие.”

Как така?
Манфред Шпитцер дава едно очевидно и доста убедително обяснение: компютърът и другите подобни уреди (например джипиесите) разтоварват човешкия мозък, поемайки важни дейности. Това означава, че мозъкът има по-малко работа, че не се тренира и в резултат – че човек не поумнява непрекъснато, както би трябвало. За илюстрация професорът дава пример с мускулите: когато един мускул не се тренира, той отслабва и губи еластичността си.

Професор Шпитцер твърди, че компютрите пречат на ученето
Шпитцер стряска и с новината, че вече може да се измери степента, в която човешкият мозък „се свива” благодарение на компютрите. Когато шофьорът непрекъснато използва джипиес, за да се ориентира, в мозъка му постепенно закърнява именно способността за ориентация. Свива се и обемът на съответния сектор от мозъка, който отговаря за ориентацията – хипокампуса. Професорът бие тревога – днешните млади не развиват достатъчно мозъците си, а неразвитият мозък е много по-застрашен от старческо слабоумие. Защото колкото повече са изградените в мозъка вътрешни връзки, толкова повече са и възможностите му да се справи с деменцията, казано най-елементарно.
Професорът има особено лоши новини за родителите на онези деца, които засядат от най-ранна възраст пред компютъра и го ползват без мяра. Според изследванията, децата до тригодишна възраст изобщо не могат да научат нищо от медиите с екран, казва Шпитцер. Напротив – тези медии пречат на езиковото им развитие. Но и след тригодишна възраст компютрите не помагат особено за развитието на детето, обяснява професорът: „Когато купувате на първокласника или второкласника конзола за компютърни игри, вие директно снижавате успеха му в училище. Дори за 15-годишния юноша собственият компютър означава влошаване на бележките, а не обратното. Доказва го авторитетното международно проучване ПИЗА.”

Щефан Ауфенангер вярва, че дигиталните медии са полезни
Тези почти скандални твърдения на Манфред Шпитцер предизвикват и много критики. Щефан Ауфенангер, който е професор по медийна педагогика, не е съгласен.Той също смята обаче, че малките деца не бива да засядат пред екрана от най-крехка възраст: „Някои прекалено амбициозни родители са убедени, че ако децата отрано усвоят компютърните умения, после ще имат повече шансове да си намерят добра работа. Това обаче е пълна глупост”, категоричен е и този професор.

Василиос Фтенакис: да не сатанизираме новите медии!
Василиос Фтенакис, шеф на най-големия панаир на образованието в Европа – германския „Дидакта“, също предупреждава, че дигиталните медии не бива току-тъй да се сатанизират. Според него, вредят не самите медии – вреди начинът, по който те се използват, вреди продължителността, вреди пасивността на потребителите им. Особено при малките деца и при подрастващите е изключително важно да не се претоварват с теми, информации и образи, които не разбират. И да не висят по цял ден пред екрана, съветват специалистите. От тази гледна точка както родителите, така и педагозите носят тежка отговорност пред бъдещето на новите поколения.

(Със съкращения)

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

booktrib_GamblingMan-scaled

Дейвид Балдачи зарадва феновете си с нов трилър

Новата му серия бързо се сдобива с популярност Алойшъс Арчър, както се казва главният ѝ …