Начало / България / Министерството на културата предоставя с конкурс 1 600 000 лв. за читалищата

Министерството на културата предоставя с конкурс 1 600 000 лв. за читалищата

Министерството на културата (МК) обяви конкурсна сесия за подпомагане на дейността на народните читалища, съобщи пресцентърът му. Средствата за разпределение са 1 600 000 лв. – за проекти за ремонтни дейности – с предимство за читалища, пострадали от природните бедствия през 2012 г. /спешни аварийни ремонти/ и за художествено-творческа дейност – защита на нематериалното културно наследство, попълване на библиотечния фонд, юбилеи на читалища и поддържане на колекции с културни ценности.

Право да участват в сесията имат всички читалища в страната, регистрирани съгласно изискванията на Закона за народните читалища и вписани в публичния регистър на народните читалища към министъра на културата, се посочва в съобщението.

Кандидатства се с проектен фиш, съгласуван с кмета на общината по регистрация на съответното читалище. Прилага се и копие от удостоверение за актуалното състояние на читалището. Документите се подават по пощата или лично в деловодството на МК до 15 септември включително.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …

Един коментар

  1. иван хаджиев

    В Югоизточна и Североизточна България българските народни читалища, макар да носят имената на великите българи Вазов, Ботев, Левски, Славейков, Яворов, са вече турцизирани. Там българските състави са прогонени. Говори се на турски, пеят се химни като „Турция е в сърцето ми!“ при това от децата! Има само кючеци и маанета, зареждат се с турски книги и периодика, организират се турски байрями, сънети и други подобни турски гадости, а т.нар Бълагрски читалищен съюз и Министерството на културата, водено от мазния и пъпчив впиянчен турчин Вежди Рашидов поощрява тази турцизация. Дори се откритавт турски културни центрове в Бургас и София. Доживяхме и този срам!