Начало / България / „Нощта на книжарницата“ в „Хеликон“ се превърна в литературно шоу

„Нощта на книжарницата“ в „Хеликон“ се превърна в литературно шоу

Кулминацията  на първото издание на Летния фестивал „Четящият човек” (6-9 август) беше „Нощта на книжарницата”, която се проведе през втория фестивален ден. Два часа преди полунощ десетки четящи хора „превзеха” „Хеликон-Бургас” – първата книжарница на веригата.

„Ражда се нещо различно и стойностно, идеята за фестивала се роди по Коледа, когато отбелязахме 10-годишнината от наградата „Хеликон”. Целта е да се утвърди фестивалът и да се превърне в институция. По този начин Бургас приема каузата на книгите. Много ни си иска да се говори не само за книги и автори, а и за читателите”, заяви Гинка Панайотова, съуправител на „Хеликон”. Тя подчерта, че една от целите на фестивала е книгите и четенето да станат всекидневие за хората. ”Хеликон” е винаги в крак с времето  – съчетава традиционните с модерни практики в книжарството”, сподели Панайотова.

В „Нощта на книжарницата” се включиха писателите Алек Попов – първият носител на наградата „Четящият човек”, Калин Терзийски, Емил Йотовски, Кристофър Бъкстън, Бойко Богданов .

„Важният човек е не ръководителят, а читателят. Именно той обогатява писателя”, заяви Терзийски, подчертавайки, че изминал 500 километра, за да уважи 20-годишнината на „Хеликон”. Авторът на „Алкохол” и неговият колега по перо Емил Йотовски направиха истинско литературно шоу, в което дейно участие взе Рафи Бохосян – звезда от телевизионното шоу ”Х Фактор”.

Кристофър Бъкстън – преводач и автор на няколко исторически романа, демонстрира своите музикални възможности – пя и свири български стари градски песни и, по неговите думи, „ирландски хайдушки” песни. „Поздравявам „Хеликон” за великите неща, които прави за българската книга”, лаконичен беше Бъкстън.

„Нощта на книжарницата” завърши след полунощ с премиерата на поетичната книга на Бойко Богданов „Тридесет и пет мига любов”.

Преди „Нощта на книжарницата” в Морското казино беше открита поетичната инсталация на художника Кирил Прашков, която представя текстове на Константин Павлов и Йосиф Бродски, изписани по необичаен и оригинален начин – с кабели, тел, слама и др.

На втория фестивален ден в театър „Адриана Будевска” се състоя бургаската премиера на филма  „Загадката Веда Словена” .

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Никой от бургазлии, включително и бургаските писатели, които хеликон презира, не разбра, че е имало такъв фестивал.