Начало / Свят / Студентски дневник на Артър Конан Дойл ще бъде публикуван

Студентски дневник на Артър Конан Дойл ще бъде публикуван

Британската национална библиотека възнамерява да публикува студентски дневник на Артър Конан Дойл, съобщи „Гардиън”. През 1880 г. 20-годишният по това време Дойл бил студент по медицина. Той се качил на китоловния кораб „Хоуп”, за да практикува. Младият автор документирал преживяванията си в дневник, който дори илюстрирал.

Дойл прекарал на кораба почти година. Той описал как на няколко пъти паднал зад борда, което едва не му коствало живота. „Днес паднах зад борда 3 пъти, но за щастие винаги имаше някой близо, който да ме измъкне. Опасното е, че някой айсберг лесно може да те среже на две”, пише писателят.

Създателят на Шерлок Холмс, който щял да се появи на литературната сцена чак след 7 години, споделя и впечатлението си от лова на тюлени: „Много кървава работа е да смажеш мозъците на бедните животни, които те гледат с тъмните си очи в лицето”. Дойл споделя и съжалението си от факта, че най-стария член на екипажа умира в ръцете му. „Горкият старец. Останалите подходиха с разбиране към неговата болест, а аз дадох най-доброто от себе си”.

На борда на 22 май Дойл празнува 21-я си рожден ден. Тогава се намира на едва 100 мили от Северния полюс.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …