Начало / Интервюта / Пол Остър: Политиката ме отвращава

Пол Остър: Политиката ме отвращава

Американският писател Пол Остър издаде нов роман – „Сънсет парк“. В интервю за zeit.de той споделя загрижеността си за ситуацията в Америка.

„Икономиката е на дъното, възможностите за работа вече не са каквито бяха някога. Най-лошото обаче за децата ни е, че образованието стана толкова скъпо, че само най-богатите могат да го плащат. Поскъпването на таксите с 30% принуждава младите хора да вземат заеми. Заемите обаче правят хората страхливи. Милиони млади хора губят перспективата си. Вярата, която винаги е съществувала – че децата ще живеят по-добре от родителите си, вече я няма“, казва Остър.

„Минаха времената, когато човек дори без средно образование можеше да си намери работа във фабриката, да печели достатъчно, за да издържа семейството си, а жена му да не работи“, отбелязва с горчивина писателят.

Много от избиратели на Барак Обама са разочаровани, обръща внимание изданието, на което Остър отговаря: „Обама постигна много, спаси много предприятия, но пропагандата на републиканците срещу него е изключително силна, а опозицията не показва никакво уважение към успехите му, защото е чернокож. Но той направи и грешки, разбира се – опита се да обедини двата лагера, което е невъзможно. Ние живеем в разделена страна – като по време на гражданската война. Той трябваше да прозре това по-рано.“

Остър, който е върл противник на предишния президент Джордж Буш, отново излага тезата си, че той е разрушил страната.

“Истината е, че американското правителство не стои върху демократична база. Сенатът не е демократична институция. Как иначе да си обясним факта, че сенаторите от 500-хилядния Уайоминг и от 37-милионната Калифорния са по двама?“, казва писателят.  Според него кандидатът на републиканците Мит Ромни е ужасен тип, който е воден единствено от желанието си за власт.

„Не е казано, че президентите трябва да са богати. Клинтън дойде отдолу, Труман нямаше пари, Айзенхауер пък изобщо. Кенеди и Буш бяха много богати, но Картър беше фермер, а Рейгън второстепенен актьор“, припомня Остър.

„Екстремното дясно не желае да помогне на никого. То цели страдащите да страдат още. То не желае да се погрижи за социалната сфера, за здравните осигуровки, за библиотеките, за обществените училища. Как може да се говори с такива хора?“, казва разочарован писателят и признава, че политиката го отвращава.

Свързани заглавия
Турският премиер критикува Пол Остър
През 2012 г. ще излезе втора автобиографична книга на Пол Остър

Книги от Пол Остър тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …