Начало / Свят / Мерилин Монро пишела поезия

Мерилин Монро пишела поезия

Мерилин Монро и поезията не са неща, за които човек се сеща едновременно. Монро е асоциирана най-вече с нейната външност и имидж, направили я най-големия секссимвол на ХХ век. Тя е сред най-обсъжданите личности и хората си мислят, че знаят всичко за нея.

Сайтът brainpickings.org напомня, че тя е писала поезия. Актрисата е съчинявала стихове и ги е писала на хвърчащи листа или тетрадки – не е събрала смелост да го покажа на бял свят тогава. Те са публикувани в книгата „Фрагменти: Поеми, лични бележки, писма” (2010 г.). Там виждаме Монро в съвсем различна светлина – като човек, който се интересува от света и другите хора. Текстовете показват нейната тъга, породена от факта, че не е разбирана по начина, по който е искала.

Сред по-малко известните факти е, че Мерилин Монро е взимала уроци по литература и поезия в американския университет „Юнивърсити ъф Калифорния, Лос Анджелис”, когато не е снимала филми. Сред любимите й писатели са Фьодор Достоевски, Джон Милтън, Джак Керуак и Ърнест Хемингуей.

Мерилин Монро е американска актриса, родена през 1926 г. Истинското й име е Норма Джийн-Бейкър. Тя е смятана за икона на популярната култура през миналия век. Имала е връзки с някои от най-влиятелните личности по онова време – бейзболиста Джо Димаджо, драматурга Артър Милър и  президента Джон Ф. Кенеди. Сред по-известните й филми са „Хористките”, „Всичко за Ева”, „Някои го предпочитат горещо” и др.

Свързани заглавия
„Мерилин Монро. Поверително и лично“ през август в книжарниците
„Мерилин Монро. Поверително и лично“ от Мишел Морган (откъс)

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …