Начало / Автори / Франк Макшейн за Реймънд Чандлър: Той накара думите да танцуват, а читателите да следват техните стъпки

Франк Макшейн за Реймънд Чандлър: Той накара думите да танцуват, а читателите да следват техните стъпки

Днес, 23 юли, се навършват 124 години от рождението на Реймънд Чандлър. Признат е за един от най-влиятелните автори на криминална литература. Именно Чандлър дава началото на коравите детективски персонажи, действащи на границата на закона, докато разследват най-заплетените случаи.  Захваща се с жанра, стартирал малко след края на Първата световна война, от Дашиъл Хамет и Джеймс М. Кейн. Но именно Чандлър  вкарва в книгите си атмосфера и метафори, непознати до този момент и неподражаеми дори в наши дни.

Реймънд Торнтън Чандлър е роден в Чикаго. Още като малък, през 1895 г., се мести в Англия с разведената си майка. Завършва начално училище в Лондон, а по-късно учи международно право във Франция и Германия. След това се завръща във Великобритания, за да преследва мечтаната от него кариера в литературата. Въпреки упоритостта си, в началото няма успех и му се налага да се занимава с други неща, за да се издържа. Сменя много служби, сред които наплитане на тенис ракети и пазач в мандра.

По време на Първата световна война служи във Франция. След като е освободен от армията през 1919 г., се мести в Лос Анджелис. През 1924 г. се жени за 18 години по-възрастната от него Пърл Юджийн „Сиси” Паскал. Тя вече има зад гърба си два неуспешни брака. Чандлър започва да работи в бизнеса с петрол. Проблемите в работата и здравето на Сиси го карат да се пристрасти към алкохола.

След като е уволнен от работа започва отново да пише. През 1933 г. е публикуван първият му кратък разказ – „Черната маска”. Макар да не се захваща с писането много амбициозно, Чандлър отделя време да усъвършенства стила си. Разбира, че описанията не са силната му страна, а предаването на емоция чрез диалог и акцентира върху тях.

През 1939 г. излиза първият му роман, „Големият сън”. В него за първи път се появява култовият детектив Филип Марлоу. Марлоу развива голяма фенска маса в цял свят. Той е централна фигура на статии, есета и проучвания относно неговия характер. Следват още книги за него, сред които „Сбогом, моя красавице”, „Дългото сбогуване” и др. Те правят Реймънд Чандлър звезда.

През 1954 г. съпругата му умира след проблеми с белите дробове. Чандлър го понася много тежко. Не успява да преодолее мъката и живее още само 5 години. Все пак, през това време пише още един значим роман – „Плейбек”. Писателят умира през 1959 г.

Реймънд Чандлър вдъхновява много писатели да се захванат с криминална литература. В киното също има бум на този жанр. Книгите му „Големият сън” и „По-малката сестра са филмирани”. По негови произведения са направени още много телевизионни продукции, сериали, радио програми и т.н. Признат е неговият принос относно представянето на атмосферата в Лос Анджелис през ХХ век. Време и място, в които беззаконието е на върха, а доверието – нещо много рядко срещано.

Биографът Франк Макшейн пише: „Чандлър беше истински артист. Той създаде персонаж, който се превърна в част от американския фолклор и митология. Пишейки за Лос Анджелис, той представя велико и красиво място с безкрайна корупция – американската реалност. Той накара думите да танцуват, а читателите да следват техните стъпки”.

Книги от Чандлър тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

Един коментар

  1. „Черната маска“ е списанието в което Чандлър за пръв път публикува. Разказът е „Изнудвачите не стрелят“.