Начало / България / Излезе книгата-изповед „Аз, българинът от Македония. Записки от българските ми страдания”

Излезе книгата-изповед „Аз, българинът от Македония. Записки от българските ми страдания”

Излезе книгата-изповед „Аз, българинът от Македония” от Здравко Здравески, политически емигрант, който успя да се спаси в България от репресиите, побоищата и вероятността да бъде убит от македонските служби „при битов инцидент”. Въпреки че като „антидържавен елемент” Здравко има забрана до 2020 г. да напуска страната, той успява да изведе почти цялото си семейство у нас. Първоначално се установява в Благоевград, но и там го намират емисарите на тайните служби, следват телефонни заплахи към него, жена и трите му деца. Премества се да живее в Бургас, където описва първата част на одисеята си, основно на записките, които си е водил в затвора в Прилеп.  

Здравко Здравески е роден през 1964 г. в Прилеп, Македония. Отрано осъзнава българския си произход и активно участва във възстановяването на ВМРО. През 1998 г., при правителството на Любчо Георгиевски, постъпва на работа в МВР. Той е един от основателите на спецчастите „Лъвове“, където е назначен за командир на бойна единица и взима участие във войната срещу албанските терористи в Македония. След 2003 г., когато пада правителството на ВМРО-ДПНМЕ, е преследван, арестуван и пребиван в мазетата на полицията, а семейството му е подложено на заплахи и репресии. След скалъпено обвинение и фарсов съдебен процес го вкарват в затвора, но не като политически затворник, а като криминален престъпник.

Това е ужасна, отвратителна история, която не просто разтърсва, стряска и буди заспалата ни национална съвест: тя разбива, размества, сгромолясва, продънва, разцепва с потресаваща сила всички пластове на съзнанието ни, всичките ни представи за това що е съвременна цивилизованост, що е това да бъдеш българин в най-братската страна на България, наречена Република Македония… Книгата е за всички, които могат да издържат в ръцете си две шепи жив огън, две шепи топла кръв, две шепи детски сълзи. Щях да река по навик приятно четене, но се сепнах навреме: този филм на ужасите се гледа сред убийствена тишина, в която се чува единствено глухото скърцане на зъбите.

Това е нашият български отговор на филма „Трето полувреме” – зле прочетената история срещу зловещата днешност на българите в Македония. Пречупеният сърп и чук срещу Пречупеният кръст. Отродяването и братоубийството заедно със сърбоманския кретенизъм на античните македонисти. Документален разказ от първо лице: Здравко Здравески. Премиерата е в Бургас, събота, 21 юли, от 17 ч. в Дома на нефтохимика. Книгата ще бъде представена от Асен Йорданов, Румен Леонидов, Любен Козарев, Спас Ташев и Станимир Илчев. Събитието е част от земляческата среща  по случай 109 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, която се оргинизира от Македонското братство „Димитър Талев”, Бургас, с подкрепата на Община Бургас, Община Несебър,у Македонското благотворително дружество „Тодор Александров”, гр.Несебър, Съюзът на Македонските братства, гр.София, Македонското братство Пелистер, Бургас.

„Аз, българинът от Македония” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …

2 Коментари

  1. Един като вас

    Историята на един обикновен престъпник със 7 присъди в БЮРМ, който намери добър начин да изкарва пари в България без да работи. Затова как Здравески живее почти 2 години на чужд гръб, как си купи БМВ, което успя и да потроши, как успя да се оборудва с чисто нова баничарница в центъра на Бургас, можете да научите повече от хората, които бяха най-близо до него – в група във Фейсбук с име „Да помогнем на Здравко“.

  2. Петър Марчев

    до „един като вас“ –

    Определено не си един като нас, защото ние не сме сърбоманчета, командвани от УДБА.
    За удбашите изявата на българско самосъзнание във Вардарска Македония е „обикновено престъпление“ от 1918 година до днес…