Начало / Свят / Учителка е уволнена, нарекла „Приключенията на Хъкълбери Фин” расистка книга

Учителка е уволнена, нарекла „Приключенията на Хъкълбери Фин” расистка книга

Американска учителка е била уволнена, след като нарекла класиката от Марк Твен „Приключенията на Хъкълбери Фин” расистка книга, съобщи „Гардиън”. Ная Галоуей, която преподавала в частно училище в Айова, сложила този етикет на творбата през октомври миналата година в класната стая. На другия ден тя повторила обвинението в училищния автобус, като добавила, че произведението не трябва да се изучава в училище.

Тя възнамерявала да напусне учебното заведение, но след като разбрали за нейните думи, ръководителите му веднага я уволнили. На публично изслушване 31-годишната учителка отрекла обвиненията и поискала социални помощи за безработни. Те са й отказани от административния съдия.

„Когато чуя някой, който казва, че книгата за Хък Фин е расистка, моя отговор е – като се има предвид, че съм учил литература и съм изучавал сериозно точно това произведение – естествено, че е расистка. Творбата е за расизма, целта е да го покаже и отрече”, коментира административния съдия Джеймс Тимбърленд, който има завършена магистърска степен по английска литература.

„Приключенията на Хъкълбери Фин” е публикувана през 1884 г. Тя показва растистките стереотипи. Марк Твен използва думата „негър” над 200 пъти. През миналата година беше публикувано ново издание на творбата, в което „негър” е заменено с „роб”.

„Приключенията на Хъкълбери Фин” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228336_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 април – 18 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Всичко, което блести от Даниел Стийл 2. И заживели обидено от Георги Блажев …