Начало / Свят / Новият филм за Батман вдъхновен от Дикенс

Новият филм за Батман вдъхновен от Дикенс

Новият филм за Батман – „Черният рицар: Възраждане”, е вдъхновен от„Приказка за два града” от Чарлс Дикенс, отбелязва huffingtonpost.com. Това признава и самият режисьор Кристофър Нолан на пресконференция по повод наближаващата премиера.

„Когато моят брат ми даде завършения вид на сценария, той беше около 400 страници – пълна каша. Когато го прочетох обаче и двамата се съгласихме, че е много близък с „Приказка за два града”. Каквото прави Дикенс в тази книга – обединяването на персонажите в една пълна история, свързването на всички тематични, драматични и емоционални моменти – точно това търсехме”, коментира Нолан.

Двата града са Ню Йорк и фиктивният му огледален образ Готъм. „Готъм де факто е Ню Йорк. Разбира се, всичко е малко хиперболизирано, но Готъм е прототип именно на този град”, допълва режисьора. „Черният рицар: Възраждане” е последният филм от трилогията за Батман, стартирана от Нолан през 2005 г. Режисьорът създаде нов, различен и много по-мрачен образ на супергероя, който беше приет много добре както от критици, така и от фенове.

Романът на Дикенс е публикуван на части през 1859 г. Той е базиран в Англия и Франция в края на ХVІІІ век и засяга проблемите за любовта, убийствата и корупцията в политиката.
„Приказка за два града” е една от най-продаваните книги в света за всички времена – над 200 млн. копия. Написана е през 1859 година. Книгата описва тежкото положение на френското селячество и деморализацията на френската аристокрация малко преди Революцията, бруталността на селячеството срещу аристокрацията по време на установяването на републиката и прави паралели между живота в Париж и Лондон по това време.

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …

Един коментар

  1. Е, сега вече със сигурност ще си купя тази книга на Дикенс.