Начало / Свят / Фенове на Хари Потър поискаха куидичът да стане олимпийски спорт

Фенове на Хари Потър поискаха куидичът да стане олимпийски спорт

Десетки състезатели по куидич, яхнали метли, поискаха любимият им спорт да попадне в олимпийския поток, съобщи „Гардиън“. Те обявиха публично, че взаимстваната от книгите за Хари Потър дисциплина не е предназначена само за „особняци“, а това е един легитимен спорт, който заслужава своето място в олимпийските игри.

Пет отбора по куидич от Великобритания, САЩ, Канада, Франция и Австралия кацнаха на летище в Лондон в понеделник, за да вземат участие в международен турнир. Те организираха и един демонстративен мач по времето, в което олимпийският огън премина край Оксфорд, на 95 километра северно от английската столица.

Спортът земен куидич беше създаден през 2005 година от американски студенти във вермонтския колеж „Мидълбери“, които прекрояват летящите правила от романите на Джоан Роулинг за Хари Потър. От този момент насам, земният куидич се разпространи в 25 държави, в които има регистрирани над 700 отбора. Повече от тях са основани и се развиват в колежи и университети.

През 2007 година Алекс Бенепе, един от основателите на спорта, учредява Международната куидич асоциация, благодарение на което състезателите приемат много по-сериозно своите задължения, създават официален правилник и организират ежегоден турнир за световната купа. Бенепе призна с усмивка и задоволство, че маниаците на тема куидич са особняци, но спортни особняци. Той добави, че всички те искат да докажат, че куидичът е легитимен спорт, който в бъдеще ще се бори и за попадане в олимпийския поток.

„Повечето състезатели са особняци, но в последно време в куидича навлязоха и много спортисти. Някои от тях дори не са чели книгите за Хари Потър. Решихме да покажем нашия спорт пред хората в правилния момент, а по-удобен от този няма, защото олимпийските игри ще бъдат организирани в страната на Хари Потър. На олимпиадата ще видите доста по-нелепи дисциплини от куидича“, каза Бенепе.

Алисън Жилет, национал на САЩ, обяви куидича за силов спорт, който наподобява ръгбито. Според нея, много други дисциплини не притежават дори част от хумора и приятелството, което предлага куидичът.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226024_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 май – 29 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Бай Тошо от Иво Сиромахов …