Начало / България / Изложба на възрожденския печат се открива в Русе

Изложба на възрожденския печат се открива в Русе

Рядка експозиция, пресъздаваща будителския дух на българския възрожденски печат, ще бъде показана в Русе, съобщиха от общината.

Изложбата „Родени свободни“ ще бъде открита от генералния директор на БТА Максим Минчев и кмета на община Русе Пламен Стоилов утре, 27 юни в 17,30 ч в централното фоайе на Доходното здание. На откриването на експозицията ще присъства и нейният съставител – фотографът Иво Хаджимишев.

Появата и ранните години на българските медии се експонират за първи път в най-новата история на страната. Премиерата на изложбата се състоя по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА през май в Букурещ.

Румънската столица и град Браила отдавна са възприети като „люлка на българската журналистика“, тъй като голяма част от възрожденските вестници и списания излизат там. Изложбените табла разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания.
И днес техните гласове звучат с удивителна актуалност. „Укоряватъ ни хората, че нямаме печатъ и иматъ право. Ако попитаме кой е кривъ на това, то народътъ ще каже вестникарите са криви, а вестникарятъ ще каже – народътъ е крив…“. Това пише в уводната статия на в. „Българин“ на публициста Димитър К. Попов, издаден в Букурещ през октомври 1877 г.

В изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове.

Посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – „Свобода“, „Независимост“, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти“, „Будилник“, „Знаме“, на Георги С. Раковски – „Бранител“, „Бъдущност“, на Стефан Стамболов – „Нова България“.

„Тази изложба не е само за гледане, но и за четене”, казва съставителят й Иво Хаджимишев.

Сред експонатите са също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното име „Българска пчела“, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият всекидневник „Секидневний новинар“, който публикува информация на френската телеграфна агенция „Хавас“ (днешната Агенция Франс прес).

Цветен акцент в експозицията са поместените в нея карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и управници, цели държави и отношенията между тях.
Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.

„Родени свободни“ се осъществява по идея на БТА и на Асоциацията на българските медии по света. Партньори в проекта са Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Великотърновският университет.

Свързани заглавия
Експозиция на възрожденския български печат е открита в Букурещ

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …