Начало / Свят / Експозиция на възрожденския български печат е открита в Букурещ

Експозиция на възрожденския български печат е открита в Букурещ

Изложбата възрожденски български печат „Родени свободни“ е поклон и благодарност към Румъния. Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев при откриването на експозицията, която се представя в румънската национална библиотека в рамките на Осмата световна среща на българските медии в Букурещ. „През годините на българското възродително движение Румъния даде подслон на родните революционери и хъшове и възможност да събере тези български медии и тези наши културни институции, които изграждат гръбнака на духа на нова България”, отбеляза Максим Минчев.

Директорът на Народната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ Боряна Христова посочи, че от 90 възрожденски издания 38 са излизали именно в северната ни съседка. Тя добави, че първата българска печатна книга на новобългарски – „Неделник“ на Софроний Врачански – е отпечатана също там. Има много вестници за вяра, политическа сатира, образователен характер, всички са правени от големи личности от българското Възраждане, което личи по тяхната актуалност и днес, отбеляза Христова. Тя цитира Любен Каравелов, който пише във вестник „Независимост“, че литературата и периодичният печат показват най-убедително умственото развитие на един народ.

Директорът на Националната библиотека на Румъния Елена Тирзиман посочи, че именно библиотеките имат важната роля да съхраняват и показват националните ценности и това е мисията и на тази изложба. Една такава инициатива показва съпричастността на тези две страни.

За да се стане изложбата факт, Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ отвори за първи път уникалния си архив с възрожденски печат, а партньор в реализацията на проекта стана Великотърновският университет. Фотографиите в изложбата разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания.

Подбудите на издателите от времето на Възраждането не са печалба, а събуждането на един народ, затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове. Така посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – „Свобода“, „Независимост“, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти“, „Будилник“, „Знаме“, на Георги С. Раковски – „Бранител“, „Бъдущност“, на Стефан Стамболов – „Нова България“. Сред експонатите е също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното заглавие „Българска пчела“, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник „Секидневний новинар“, който публикува информация на френската телеграфна агенция Хавас (днешната Франс прес).

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …