Начало / Свят / Първите награди „Карнеги” бяха връчени на Робърт К. Маси и Ан Енрайт

Първите награди „Карнеги” бяха връчени на Робърт К. Маси и Ан Енрайт

Първите награди „Карнеги” за върхови постижения в литературата бяха връчени, съобщи„Лос Анджелис Таймс”. Церемонията се проведе в Анахайм, Калифорния, на конференцията на Американската асоциация на библиотекарите. Бяха отличени творби в две категории – художествена и нехудожествена проза.

За нехудожествена проза приза получи Робърт К. Маси за книгата си „Екатерина Велика: Портрет на жена”. Творбата описва живота на руската императрица Екатерина II. Екипът на журито определи книгата за „учудващо лесна за четене биография на една очарователна жена, която с късмет, ум и личностни качества се превръща от второразрядна германска принцеса до владетелка на Русия”.

В категорията за художествена проза беше отличена творбата на Ан Енрайт „Забравеният валс”. Драматичен и психологически роман за връзките между хората и несигурността, която всеки изпитва. Екипът на журито заяви, че книгата се чете „на един дъх”. Ан Енрайт е позната на българския читател с романа си „Събирането“.

Отбелязваме, че наградите „Карнеги” не бива да се бъркат с медал „Карнеги”. Това издание на наградите „Карнеги” е дебютно, докато медала се връчва още от далечната 1936 г. И двете са литературни призове, носещи името на шотландския филантроп Андрю Карнеги.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1613003450_06032020ProtestsDay5007_gs_t1070_h773cbc076c9a5e6dc0fd4e91596e6d14de89e9a0

Библиотека уволни служител, защото горял книги на Тръмп

Библиотекарят се оправдал с ръководството Историята е от американския град Чатануга в Тенеси, САЩ. Камерън …