Начало / България / Връчват наградите в конкурса „Душата на един извор” в четвъртък

Връчват наградите в конкурса „Душата на един извор” в четвъртък

Церемонията за връчване на наградите на лауреатите в конкурса за млади литератори и художници „Душата на един извор” ще се състои на 28 юни, четвъртък от 18.00 часа в ритуалната зала на Обреден комплекс в Ямбол, съобщиха от пресцентъра на общината за „Фокус”. Както е по традиция, част от церемонията ще бъде откриването на експозиция от най-добрите картини. Художествените творби, заедно с най-доброто от раздел „Литература” са събрани в сборник, който също е неделима част от историята на „Душата на един извор“.

Конкурсът е посветен на художника Жорж Папазов и изкуствоведа Кирил Кръстев и се организира от община Ямбол, „Овергаз” и фондация „Млада България”.
В настоящото седмо издание участваха 163 литературни и 72 художествени творби. Участниците са разделени на две възрастови групи във всяка от категориите. Победителите получават едногодишна стипендия, за носителите на втори награди материалният стимул е в размер на 800 лева, а класираните на трето място получават по 600 лева.

Сред младите художници, в първа възрастова група /15 – 19 години/, победителят е Емил Росенов Иванов от град Левски. Втората награда се присъжда на Климентина Миленова Христова от град Варна, а третата отива при Валена Миленова Иванчева от град Враца. Носител на първата награда във втора възрастова група е Петър Владимиров Чиновски от Варна. Тук второто място е за Диана Димитрова Димитрова от София, а трета е Силвия Иванова Ганчева от Бургас.

Победителите в раздел „Литература“ са Теа Денолюбова Николова от Варна – в първа възрастова група, както и Михаил Иванов Божков от Каварна – в групата 20 – 25 години. Сред по-малките, втората награда се дава на Борис Красимиров Рангелов от Плевен, а третата отива при Виктория Тодорова Йорданова от Сунгурларе. Във втората възрастова група на второ място се нарежда Мартин Петров Колев от Бургас. Третата награда е за Мария Владимирова Рангелова от Пловдив

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …

2 Коментари

  1. Кои други автори на художествени и литературни творби са включени в сборника? Щом той е неделима част от историята на конкурса, ми се струва уместно да се знаят и техните имена.

  2. Авторите в сборника са:
    Литератори

    Теа Денолюбова, Михаил Божков, Борис Рангелов, Мартин Колев, Виктория Йорданова, Мария Рангелова, Ирена Джурелова, Петър Чиновски, Радостина Христова, Гергана Коналиева, Иванина Иванова, Антония Великова

    Художници

    Емил Иванов, Климентина Христова, Валена Иванчева, Петър Чиновски, Диана Димитрова, Силвия Ганчева, Гергана Балабанова, Ружа Йорданова, Десислава Иванова, Александра Русинова, Ванеса Петрова, Симона Стоева, Светлана Йорданова, Галина Николова