Начало / Автори / 88 години от смъртта на Кафка

88 години от смъртта на Кафка

Поразен от туберкулоза, ненавършил 41, на днешния ден, 3 юни, през 1924 г. умира Франц Кафка. В завещанието си иска всичко, което е написал, да бъде унищожено. Това не става. Приятелят му Макс Брод издава недовършените му романи „Процесът“ (1925), „Замъкът“ (1926) и „Америка“ (1927), – както и сборника с непубликувани разкази „При строежа на Китайската стена“ (1931). Публикувана е кореспонденцията му с Фелице Бауер и с Милена Йесенска, както и прочутото му „Писмо до бащата“, писано през 1919 г. Посмъртно са издадени и неговите „Дневници“ (1983).

Гениалността на Кафка е забелязана и оценена едва след Втората световна война. Творчеството му става популярно първо в САЩ и Франция. В Германия и Австрия едва през 50-те години на ХХ век книгите му се дискутират. Преди това – в годините, когато шества Хитлер и неговата клика, творчеството му е обявено за юдеоболшевистко и изродено, а сестрите му са убити в концентрационни лагери.  Не по-различна е съдбата на книгите му в социалистическите страни. Творчеството му е заклеймено и забранено. Едва през 1982 г. на български се появява сборникът „Преображение” в превод на Венцеслав Константинов.

Сега Кафка се нарежда редом  до Джойс и Пруст, смятани за родоначалници на модерната литература. На негово име са учредени две литературни награди – от град Клостернойбург и от родната му Прага.

Майчиният език на Франц Кафка е немският, но той говори свободно и чешки. Роден е в семейството на Херман Кафка – чешкоезичен евреин през 1883 г. Баща му, успешен търговец на галантерия, мрази неговите литературни увлечения. От 1889 до 1893 г. Франц учи в немско начално училище в Прага, а след това в немска класическа гимназия, която завършва през 1901 г. Следва за кратко химия, завършва право. В университета се запознава с Макс Брод и Феликс Велч, които остават негови близки приятели до края на живота му.

Откъси от книгите на Франц Кафка „Роден съм да живея в самота ” и „Дневници” тук

Свързани заглавия
10 красиви сгради, вдъхновени от книги
Дарения спасиха Обществото на Франц Кафка в Австрия
Странните хобита на известните писатели
Кафка – всичко и нищо
Писма на Кафка до сестра му ще се продават на търг
Асен Валентинов: Кафка не е човек
Безпрецедентна сделка за писмата на Кафка до сестра му

Книги от Кафка тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Бен Ейткен: Пътувам заради различията

Полша като модел за един британец − вижте на какво в хумористичния пътепис на Бен …