Начало / България / Сто композитори представя преводачът Огнян Стамболиев в „Книга за оперетата и мюзикъла“

Сто композитори представя преводачът Огнян Стамболиев в „Книга за оперетата и мюзикъла“

Известният критик и преводач Огнян Стамболиев представя 100 композитори с повече от 160 заглавия в първата българска „Книга за оперетата и мюзикъла“, съобщи той за lira.bg. В изданието са посочени най-добрите образци от по-известните национални школи – Парижката оперета, Виенската и Нововиенската, Берлинската и Руската оперета, както и редица известни творби от държави като Италия, Полша, Украйна, Великобритания, Чехия, Румъния, Швейцария и Испания.

В книгата са поместени очерци за живота и творчеството на отделните автори – от основателя на оперетата Жак Офенбах /“Хубавата Елена“/ до Андрю Лойд Уебър /“Евита“ и „Котките“/. Кратък исторически очерк от Стамболиев проследява пътя на оперетата и мюзикъла от възникването им до днес. Специално внимание е обърнато на филмовия мюзикъл, родил се в Холивуд с появата на звука в киното през 1929 година, както и на очарователния и неостаряващ „лек жанр“ в България, която има вече повече от стогодишна история.

Премиерата на книгата ще се състои днес в НДК в София, в рамките на Пролетния панаир-базар на книгата, информира Стамболиев.

„Книга за оперетата и мюзикъла“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hollystephenkingcouv

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 септември – 24 септември)

Очаквано, новият роман на Стивън Кинг „Холи“ се позиционира на първо място тази седмица, а …

Един коментар

  1. иван хаджиев

    Хубаво оформена и чудесно написана книга! Браво! Имахме нужда от подобно, при това доста богат и изчерпателно написано справочно издание за оперетата и мюзикъла. Имаше една руска, но с повече съветски оперети, отколкото с чужди и без мюзикъли, направо жалка работа! Браво на автора Огнян Стамболиев за този голям труд.