Начало / България / Ученици събраха пари за реставрация на възрожденския „Тъпан”

Ученици събраха пари за реставрация на възрожденския „Тъпан”

420 лева, събрани благотворително от ученици, ще бъдат предадени във фонда на Народна библиотека за реставрацията на едно от най-интересните издания от Възраждането – сатирично – хумористичния вестник „Тъпан“, съобщи БГНЕС . „Тъпан” е орган на младите български емигранти в Влашко, сред чиито сътрудници са били Христо Ботев и Хенрик Дембицки.

Инициативата е на деветокласници от  Частна езикова гимназия „Проф. д-р Васил Златарски“, които организирали  „кулинарно междучасие”. Двадесет минути, двадесет деца продават своите сладкиши уверени, че не само гастрономическото любопитство ще подтикне съучениците и учителите им да дарят по 2, 3 или 4 лева за осиновяването на ръкопис или старопечатно издание. След междучасието събраните левчета се преброяват: не достигат 18 за съберат точно 400. Тогава, без дискусии, всеки изважда каквото има по джобовете и сумата става 420 лева.

Дни преди това, съвсем по американски, те разпространяват флайъри с призива: „Осинови книга!“ За мнозина това послание е неразбираемо, дотогава те са участвали в благотворителни акции за сиропиталища, знаят и за осиновяване на животни в зоологическата градина, но да се осинови книга? И за какви книги изобщо става въпрос, когато в айпадите им има всичко, което може да ти потрябва? На момичетата и момчетата от 9 „в“ им се налага, дори да обясняват, че в София има сграда до Софийския университет, наречена Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където се съхраняват ценни стари ръкописи и печатни книги, които са част от националното ни богатство.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227725_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (22 февруари – 28 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Законът на невинността от Майкъл Конъли 2. Минута до полунощ от Дейвид …