Начало / Любопитно / 10 научно-фантастични книги за тези, които не предпочитат този жанр

10 научно-фантастични книги за тези, които не предпочитат този жанр

Научната фантастика не се харесва на всеки. Порталът flavorwire.com обаче представя 10 книги, които ще допаднат дори и на тези, които изобщо не четат този жанр. Творбите не са класирани под определен ред.

1. „Играта на Ендър” от Орсън Скот Кард. Това е първата книга за всеки, които иска да се потопи за първи път в този жанр. Има достатъчно екшън, но и психологически елементи. Книгата е комплексна.

2. „Gun, With Occasional Music” от Джонатан Летъм. Това е един от ранните романи на Летъм. Ако си харесвате закоравелите детективи и не ви се занимава с космос, планети и други подобни, но все пак искате да се запознаете с научната фантастика, това е вашето произведение.

3. „Cloud Atlas” от Дейвид Митчъл. Препоръчваме тази книга, макар тя да не е съвсем от този жанр. Да, има малко научна фантастика, но е първокласна старомодна проза. И най-важното – отлично е написана.

4. „Приказката на слугинята” от Маргарет Атууд. Макар самата Атууд да определя тази творба като „спекулативна проза”, произведението беше наградено с първия приз „Артър Ч. Кларк”, така че попада в класацията. Описан е свят, в който обществото е обсебено от шовинистични, расистки и хомофобски идеи.

5. „The Yiddish Policemen’s Union” от Майкъл Шейбон. Най-добрия труд на Шейбон. Обира всички големи награди в тази сфера, когато излиза на пазара през 2007 г. Няма нужда от допълнителен коментар.

6. „The Stars My Destination” от Алфред Бестър. Преразказ на „Граф Монте Кристо” от Александър Дюма, само че в научно-фантастичен вариант. Написана е през 50-те години, а още влиза в топ 10 на всяка една класация за научна фантастика.

7. „Кланица 5” от Кърт Вонегът. Тази, вероятно сте я чели. Човек или се влюбва, или намразва Вонегът, след като разлисти „Кланица 5”.

8. „Fledgling” от Октавия Бътлър. Харесвате вампирски истории? Това е вашата книга – вампири от друго измерение, съспенс, поставени проблемите за сексуалността, расата и кой къде принадлежи. Ще останете будни цяла нощ.

9. „Франкенщайн” от Мери Шели. „Франкенщайн” се смята за първата книга, която наистина е в жанр научна фантастика, макар често да е причислявана към готическия ужас. Ако искате да започнете от началото, наистина от началото, тази творба е за вас.

10. „Дюн” от Франк Хърбърт. „Дюн” не случайно е най-продаваният научно-фантастичен роман за всички времена. Книгата е едновременно специфична и универсална, подобно на „Властелинът на пръстените”. Дори най-големите традиционалисти оценяват тази творба.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …