Начало / Любопитно / „Животът и възгледите на кучето Маф и неговата приятелка Мерилин Монро“

„Животът и възгледите на кучето Маф и неговата приятелка Мерилин Монро“

Малтийският териер на сексиконата прави брилянтна панорама на Америка през 60-те

 

Едно декадентско куче по вкуса на Оскар Уайлд прави брилянтна панорама на интелектуална Америка през 60-те години. Така faz.de характеризира романа на Андрю О’Хаган „Животът и възгледите на кучето Маф и неговата приятелка Мерилин Монро“. Книгата проследява последните две години от живота на киноиконата през очите на домашния й любимец Маф (съкратено от Мафия) – малтийският териер, който Франк Синатра й подарил през 1960 г.

„Мерилин беше едно особено и нещастно същество, но вродената й комичност също беше необикновена“ – разказва Маф. – „Тя имаше усет за вица и за морала. Затова не отне много време да стане моята най-добра приятелка.“

„През очите на териера читателят проследява нещастието на Мерилин с мъжете, нейните депресии, комплекси и нервни сривове, леките й комедии и тежките й четива – Достоевски, Джойс, Фройд“, пише в рецензията си Мартин Халтер от FAZ.

Трагичната съдба на най-известния секссимвол в света е отличен повод за О’Хаган да направи завладяващи портрети на актьори, режисьори, политици и писатели от ерата на Кенеди.

И въпреки че историята не допринася кой знае колко за разкриването на нови детайли от живота на Монро, погледът към него през очите на четириногия й приятел е изненадващо човешки.

Колкото до това, че романът ще бъде филмиран с Анджелина Джоли (Мерилин) и Джордж Клуни (Синатра) в главните роли – това според автора на рецензията вероятно е само слух „на четири лапи“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228485_b

Скандинавски ноар

Мариета Иванова, Хеликон Русе „Черен мрак“ (Мрачна Исландия 2*) от Рагнар Йонасон е втората книга …