Начало / Прозренията на Борис Арнаудов

Прозренията на Борис Арнаудов

„Рицарят на усмивката” издаде най-сетне нова книга

 

След поредния „Златен кос“, между поредния сценарий и отчета за полугодието, се появи и новата книга на Борис Арнаудов „ТЕ т.е. НИЕ“. Борис Арнаудов е дългогодишен редактор в редакция „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“ на БНР. В творческата му биография има само две книги, но безброй радиопредавания, театрални представления, участия в „Златния кос“ в продължение на няколко десетилетия.

Хуморът на Борис Арнаудов е разбираем и преводим. Преводима е и тъгата по озлочестяването на „капката роса върху мръсната плът на земята“. И понеже сме от най-жадните („На Йори“), подлагаме длани да направим заслон на най-чистата капка. Тя е съхранена в сърцето на „Рицаря на усмивката“ Борис Арнаудов, който знае колко е тежко да се пише смешно. Цялото му творчество дава плът на „Салон за класифицирана словесност“ в ефира на БНР – защитена територия на художествения вкус, където хуморът и сатирата са непринизена естетическа категория.

В една действителност, граничеща с абсурда, Борис Арнаудов ни разтърсва с простото прозрение, че „трагедията е да си нормален“ и ни напомня, че „по пътя към идеала… ровим в гробовете, ровим в душите, ровим в мислите, ровим в биографиите, ровим в джобовете, ровим в боклуците… Търсим нещо чисто и свято“.
Прозренията на Арнаудов будят читателя като „златен будилник“, задвижван от съвършения механизъм на съвестта. Авторът открива и подлага на дисекция действителността, което не винаги е щадящо, но винаги води до макар и временна духовна хигиена. „Да убиеш присмехулник“ сигурно е „най-чистата“ работа у нас, но това вече е трудно начинание:

И тъжен, и присмехулен,
Гол и горд, но никога бос,
Лесно раним, често хулен –
В БНР пише Босът на Златния кос.

Новата книга на Борис Арнаудов e издадена със субсидия на Министерството на културата.

Чуйте разговора с Борис Арнаудов, както и интервюто с Румен Леонидов
http://bnr.bg/Audio.aspx?lang=1026#http://bnr.bg/sites/hristobotev/Shows/Culture/Artefir/Pages/110602_Boris_Arnaudov.aspx

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …