Начало / Свят / Книга на оцеляла жертва на Брейвик ще бъде изтеглена от пазара в Норвегия

Книга на оцеляла жертва на Брейвик ще бъде изтеглена от пазара в Норвегия

Норвежкото издателство „Cappelen Damm” ще изтегли от пазара книгата „Сърце срещу камък” на Адриан Пракон – един от малкото оцелели от смъртоносната атака на остров Ютьоя, където на 22 юли 2011 г. Андерш Брейвик разстреля 69 деца.

Причината да спре да се разпространява изданието е протестът на семействата на жертвите, за които споменът е изключително мъчителен. Броят на непродадените копия е приблизително 1 500.

Адриан Пракон оцелява по чудо по време на екзекуциите. Брейвик го ранява в рамото и той се преструва на умрял, лежейки сред убитите си приятели. Пракон пише книгата си по идея на баща си още докато лежи в болницата. Разказът му е най-автентичното свидетелство за безпрецедентната кървава драма.
Освен родителите на загиналите младежи срещу излизането на книгата са и някои политически формации в Норвегия. Авторът е на друго мнение: „Смятам, че след като оцелях, имам право да говоря”, казва той.

Съдебният процес срещу масовия убиец Брейвик продължава в Осло.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …

2 Коментари

  1. Лявото до сега не е убило никого. Само десницата убива всеки ден. Лявото дава. Дясното взема. Всички десни са ситни като камилчета. Дясното е обратното на републиката и демокрацията. Мисълта на Антихриста е дясна – издала Его. Забравеният идеал Его, от времето на езичество и канибализъм. Десният е антихристиянин. Лявото сърце не убива. Но не бъркайте БКП и КПСС с лявото, лявото не е Елит. Патрициите са били Елит, буржоазия, диктатура на буржоазията.

  2. ПаРТициите са били
    Елит, буржоазия,
    диктатура на
    буржоазията.