На фокус
Начало / Класации / Топ 10 на писателите бохеми

Топ 10 на писателите бохеми

Събота е и всеки търси начин да разпусне след тежката седмица. Но дали може да бъде достигнато темпото на някои от най-известните майстори на словото? Сайтът flavorwire.com изброява 10 писатели, оставили следа както с творчеството си, така и с навика си да нямат мярка с купоните. Изброените не са класирани по определен ред.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Скот (и Зелда) Фицджералд. Авторът на „Великият Гетсби” и неговата съпруга са били всеизвестни с изцепките си. Скачали във фонтани на хотели с дрехите, прекарвали нощ след нощ в празненства до зори.

В един момент обаче това се обърнало срещу тях и влошило отношенията и здравето им.

 

Труман Капоти. Капоти е известен като купонджия почти толкова, колкото и като писател. Той дори организирал едно от най-известните партита изобщо. Легендаен „черно-бял” бал, проведен в хотела „Plaza Hotel” в Ню Йорк. Дори има книга за онази вечер – „Партито на века”.

 

 

 

 

Брет Ийстън Елис и Джей Макинърни. През 80-те години на миналия век, двамата били известни с присъствието си на купони, пълни с богати младежи, незнаещи какво искат от живота си, с „мъртви” очи и надрусани с кокаин. Точно такива, за каквито Елис и Макинърни пишат.

 

Уилям Бъроуз. Авторът на „Softмашина” бил пристрастен към хероина. Веднъж под неговото въздействие и това на алкохола застрелял съпругата си на парти в Мексико, играейки на „Вилхелм Тел”.

 

Кристофър Марлоу. Макар малко да се знае със сигурност за Марлоу, още се носят слухове за шумните му изпълнения. Веднъж казва: „Които не обичат тютюна и момчетата, са глупаци”.

 

Дороти Паркър. Известна е като г-жа „Искам едно мартини… две… три… четири…”. Паркър не е била известна с това, че е могла да празнува с мярка.

 

 

Алън Гинсбърг. Когато се събирал с приятелите си, винаги ставало каша. Имало е марихуана, проститутки (от мъжки и женски пол), танци с часове. Гинсбърг не го е давал леко.

 

 

Салман Рушди. Човек не би си помислил, че човек с историята на Рушди би попаднал в подобен лист. А и в началото на кариерата му е било точно така. В последно време обаче той е навсякъде, бързо утвърждавайки се като фигура в социалния живот на Ню Йорк, обикновено с хубава жена под ръка.

 

 

Норман Мейлър. Мейлър е бил колос през 50-те години на ХХ век в Ню Йорк. Както с творчеството си, така и с бохемския си начин на живот, пълен с наркотици и алкохол. Имал е успех и с жените. Той обаче също в един момент си пати заради своята необузданост.

 

Дилън Томас. Най-големият алкохолик от изброените, което говори много, като се има предвид кои са останалите. Дори се смята, че е дал тон на лудите рок звезди в това отношение.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1200px-The_First_Bulgarian_Banknote_Frontside

Еврото или лева – попитайте книгите

Финансови отговори за повече грамотност Разразилите се дискусии за и против приемане на еврото ни …