Начало / Свят / Легендарният астроном Едмънд Халей спасил „Математически начала на натурофилософията” на Нютон

Легендарният астроном Едмънд Халей спасил „Математически начала на натурофилософията” на Нютон

Легендарният английски астроном Едмънд Халей спасява  „Математически начала на натурофилософията” – един от най-важните научни трудове на Исак Нютон, отбелязва „Гардиън”. Тогава Халей е бил чиновник в Британско кралско научно дружество, което е пренебрегнало финансирането на труда на Нютон за сметка на богато илюстрованата „История на рибите” от Джон Рей и Франсис Уилъби.

Макар да е хит при излизането си през 1686 г., енциклопедията не се радва на голям интерес за продължителен период от време. Заради загубите Кралското дружество се отмята от обещанието си да инвестира в публикуването труда на Нютон. Тогава Халей създава фонд и събира средствата за публикуването му. Голяма част от парите са от собствения му джоб. В крайна сметка „Математически начала на натурофилософията” излиза през 1687 г. Интересен факт е, че след случая от Дружеството не могат да си позволят да плащат заплатата на Халей и му изплащат в непродадени копия от „История на рибите”.

Британско кралско научно дружество отвори нов онлайн снимков архив, в който може да се видят изображения или илюстрации, покриващи цялата 352-годишна история на организацията. Сред тях са илюстрациите от „История на рибите”, гравюри от Робърт Хук, показващи това, което е виждал под микроскоп, трудове на Томас Хъксли и др.

Едмънд Халей е английски астроном, физик и математик, роден през 1656 г. Най-известен е с изчисляването на орбитата на наречената в последствие на негово име Халеева комета. Той убеждава Исак Нютон да напише „Математически начала на натурофилософията”. През 1720 г. заема поста кралски астроном и го запазва до смъртта си през 1742 г.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …

6 Коментари

  1. Чувала съм за тази енциклопедия. За жалост не знам къде бих могла да погледна нейно копие или нещо подобно…

  2. Този астроном Едмънд Халей, явно е изключителен, щом не са могли да му изплащат заплатата и е трябвало в непродадени копия само и само да го задържат!

  3. Радвам се и трябва да сме горди, че има такива легендарни английски астрономи като Едмънд Халей, който спасява „Математически начала на натурофилософията” – един от най-важните научни трудове на Исак Нютон.Енциклопедията си може и да не се е радвала при своето излизане преди годни,но сега е важна ценност!Трябва да пазим такива ценности, от тях можем да научим много и голям труд е хвърлен, за да бъде написан.Какво ли не са давали тогава за Едмънд за да го задържат на работа!

  4. Трябва да сме горди, че има хора, като легендарният английски астроном Едмънд Халей , който спасява „Математически начала на натурофилософията”, което е един от най-важните научни трудове на Исак Нютон.Тогава може и да не е хит при излизането си през 1686 г., и да не се енциклопедията радва на голям интерес за продължителен период от време, но сега е една ценна антика.Много съм доволна, че Британско кралско научно дружество е отворило нов онлайн снимков архив, в който може да се видят изображения или илюстрации, покриващи цялата 352-годишна история на организацията.Не е ли вълнуващо!?

  5. Останах изключително доволна и очарована от новината която разбрах,а именно че Британско кралско научно дружество е отворило нов онлайн снимков архив, в който може да се видят изображения или илюстрации, покриващи цялата 352-годишна история на организацията. Сред тях са илюстрациите от „История на рибите”, гравюри от Робърт Хук, показващи това, което е виждал под микроскоп, трудове на Томас Хъксли и др.Ще научим много факти и подробности, което е чудесно.Благодаря за статията.

  6. Прекрасна и любознателна статия благодаря.Интересно ми стан като разбрах, че за жалост тази енциклопедията не се е радвала на голям интерес за продължителен период от време и заради загубите Кралското дружество се отмята от обещанието си да инвестира в публикуването труда на Нютон, но явно тогава не са били наясно точно какво представлява и какво е открил.Но все пак той не се е предал и е направим фонд, ето така трябва и ние да действаме каквото ида става , дори да ни отхвърлят, след като сме сигурно в себе си трябва да действаме.И съм много доволна, че ще има онлайн сайт за снимкови материали по тази тема.