Начало / Критика / След Лондонския панаир на книгата – много издателства не разбират дигиталната страна на бизнеса

След Лондонския панаир на книгата – много издателства не разбират дигиталната страна на бизнеса

На завършилия вчера традиционен Лондонски панаир на книгата темата за дигитализирането на издателския бизнес е бил отново основен акцент, пише „Гардиън”.

Според Джордж Лосиус от компанията „Пъблишинг Технолъджи”, която е доставчик на информация и нови технологии за издателствата в Обединеното кралство, все още доста издатели не разбират дигиталната страна на този бизнес. „Не е защото не искат или не се опитват. Те просто се заслепяват от „Амазон”, „Епъл” или „Гугъл”, вместо да потърсят решение, какво те самите да направят. Вместо това просто пускат книгата във вариант за „Киндъл”, споделя Лосиус.

Бързите промени в последно време не се нравят на всички. Това смята и Саймън Потър от „Фаст-Принт Пъблишинг”, фирма за самоиздаващи се автори. „Индустрията с книгите, повечето хора ще се съгласят и ще го признаят, е една голяма каша. Много са закъсалите. Може би отказват да приемат, че света се променя. Може би просто не искат това да се случва”. Потър не е голям играч на този пазар, но „Фаст-Принт” има 1 400 клиенти в последните 10 години. В дигиталната ера обаче, самоиздаването ще бъде фактор, категорични са екпертите.

Сферата не е в криза. Поне според агентите. Те, засега, изглежда са в добра позиция. За тях са били отделени 584 щанда. „Правим много сделки. Никой не говори за кризи. Много чуждестранни издатели са тук и всички искат да купуват права за издаване на книги. Хората се веселят и вършат работа едновременно”, казва един от тях.

Нещата, които най-много тревожат издателите, са издателската дейност на „Амазон” и „Киндъл”. Обсъжда се много разследването около уговорката между 5-те големи издателски къщи и „Епъл” за нагласяне на цените. Според автори като Салман Рушди и Скот Търоу, това разследване е удар върху света на книгите. Ако моделът, изграден от „Епъл” и издателствата – те избират цена, а „Епъл” прибира 30%,  бъде определен като незаконен – вратите се отварят пред „Амазон” да бъде едновременно монополист и единствен купувач.

Компанията на Джеф Безос, естествено, приветства делото. „Става въпрос за огромна индустрия. Има място за всеки – самоиздаващите се, „Амазон”, традиционните издателства”, казва Софи Подеросо – PR на „Киндъл”.

Безспорната звезда на панаира в областта на е-издаването или по-точно на самоиздаването  е Рейчъл Абът.Нейната дебютна книга  „Само невинните” е четвъртата най-продавана за „Киндъл”. Когато написала текста, тя се свързала с литературен агент, който обаче отказал да се занимава с нея. По Коледа качила книгата си в „Амазон” за 1,99 паунда. Тя сама си съставила маркетингов план – поискала ревюта от блогъри, събрала отзиви от „Амазон”. До момента са продадени над 100 000 копия от нейната книга.

Според нея обаче, това не означава, че за традиционните издателства няма място. Абът желае да види книгата си на хартия в книжарница.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

184965240_310017720690831_2278008152722929302_n

„13 века България” избра за книга на годината „Времеубежище”

Наградата се връчва за десети път Общо 33 бяха номинираните творби – в краткия списък …