Начало / Свят / Журналистически текстове на Стиг Ларшон събрани в книга

Журналистически текстове на Стиг Ларшон събрани в книга

Стиг Ларшон – известен като автор на трилогията бестселъри „Милениум”, е бил първо журналист, а след това писател. Широката общественост не е познава обаче неговото журналистическо аплоа. Затова и на англоезичния пазар се появи „Експо файловете” – книга с избрани стати, писани от Ларшон като главен редактор на шведското списание „Експо”, съобщи британският„Телеграф”. Така всеки може да направи връзката с персонажа Микаел Блумквист. Въведението е дело на друг автор, журналист и активист – Тарик Али. Издателство е „Маклехос”.

Текстовете на Ларшон са по проблеми като расизъм, хомофобия, радикално десен екстремизъм, женомразство и т.н. Феновете на Ларшон би трябвало да са доволни, защото отново има заплетени ситуации и схеми. Няма ги обаче ултра злодеите от „Милениум”. Все пак трябва да признаем, че има разлика между реалността и художествената литература, отбелязват редакторите на „Телеграф”.

Темите, по които шведът пише, са много ангажиращи. Ларшон не се колебае да слага етикети и да дава мнението си. Особено внимание е отделено на лошото отношение към жените. Вижда се умът, създал Лисбет Саландер. Талантът определено е налице и който прочете тази книга не само ще види, че Ларшон е бил много посветен на работата си и я е вършил доста добре, но и ще си обясни успеха на „Милениум”.

Книгата има и своите минуси. Понякога Стиг Ларшон е прекалено негативен, изглежда предубеден и често си служи с определения, които не са съвсем основани и не са съвсем подкрепени с факти. Също така е трудно да бъде разбран напълно един журналистически текст, когато е изваден от контекста на ситуацията.

Свързани заглавия
Стиг Ларшон бил отхвърлен от „Журналистическата колегия” в Стокхолм

„Милениум“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …