Начало / Свят / Журналистически текстове на Стиг Ларшон събрани в книга

Журналистически текстове на Стиг Ларшон събрани в книга

Стиг Ларшон – известен като автор на трилогията бестселъри „Милениум”, е бил първо журналист, а след това писател. Широката общественост не е познава обаче неговото журналистическо аплоа. Затова и на англоезичния пазар се появи „Експо файловете” – книга с избрани стати, писани от Ларшон като главен редактор на шведското списание „Експо”, съобщи британският„Телеграф”. Така всеки може да направи връзката с персонажа Микаел Блумквист. Въведението е дело на друг автор, журналист и активист – Тарик Али. Издателство е „Маклехос”.

Текстовете на Ларшон са по проблеми като расизъм, хомофобия, радикално десен екстремизъм, женомразство и т.н. Феновете на Ларшон би трябвало да са доволни, защото отново има заплетени ситуации и схеми. Няма ги обаче ултра злодеите от „Милениум”. Все пак трябва да признаем, че има разлика между реалността и художествената литература, отбелязват редакторите на „Телеграф”.

Темите, по които шведът пише, са много ангажиращи. Ларшон не се колебае да слага етикети и да дава мнението си. Особено внимание е отделено на лошото отношение към жените. Вижда се умът, създал Лисбет Саландер. Талантът определено е налице и който прочете тази книга не само ще види, че Ларшон е бил много посветен на работата си и я е вършил доста добре, но и ще си обясни успеха на „Милениум”.

Книгата има и своите минуси. Понякога Стиг Ларшон е прекалено негативен, изглежда предубеден и често си служи с определения, които не са съвсем основани и не са съвсем подкрепени с факти. Също така е трудно да бъде разбран напълно един журналистически текст, когато е изваден от контекста на ситуацията.

Свързани заглавия
Стиг Ларшон бил отхвърлен от „Журналистическата колегия” в Стокхолм

„Милениум“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …