На фокус
Начало / България / „Добрич чете Йовков“ на 23 април

„Добрич чете Йовков“ на 23 април

Домът-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич кани приятели на книгата да почетат заедно произведения на класика на българската литература. Инициативата „Добрич чете Йовков“ е по повод на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, съобщиха организаторите.

Литературният музей ще бъде средище на духовния празник за всички, които ценят Йовковото слово, каза уредникът в дома-паметника Кремена Митева. Читателите ще могат заедно да разгърнат и да послушат страници от „Старопланински легенди“, „Вечери в Антимовския хан“, „Чифликът край границата“. Предизвикателство за учениците ще бъде да почетат разкази на майстора, преведени на немски, английски, френски. Книгите на писателя са преведени на близо 40 чужди езици и музеят притежава повечето от изданията.
В Деня на отворените врати на 23 април читателите ще могат да си разменят или подарят книги и от други автори, допълни Кремена Митева.

Литературният музей „Йордан Йовков“ притежава близо 10 000 ценности, свързани с литературното наследство и жизнения път на писателя, почерпил творческо вдъхновение в Добруджа. Сред реликвите са ръкописни страници от „Серафим“, „Жетварят“, „Ако можеха да говорят“, „Приключенията на Гороломов“. Музеят съхранява първи издания на Йовкови произведения с автограф, книги от неговата лична библиотека, писалището, пишещи машини на класика, богат фотоархив.

Книгите на Йордан Йовков тук

Прочетете още

Alison_Inches-ezgcom-webp-to-jpg-converter

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън Когато писателката Алисън …