Начало / България / „Добрич чете Йовков“ на 23 април

„Добрич чете Йовков“ на 23 април

Домът-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич кани приятели на книгата да почетат заедно произведения на класика на българската литература. Инициативата „Добрич чете Йовков“ е по повод на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, съобщиха организаторите.

Литературният музей ще бъде средище на духовния празник за всички, които ценят Йовковото слово, каза уредникът в дома-паметника Кремена Митева. Читателите ще могат заедно да разгърнат и да послушат страници от „Старопланински легенди“, „Вечери в Антимовския хан“, „Чифликът край границата“. Предизвикателство за учениците ще бъде да почетат разкази на майстора, преведени на немски, английски, френски. Книгите на писателя са преведени на близо 40 чужди езици и музеят притежава повечето от изданията.
В Деня на отворените врати на 23 април читателите ще могат да си разменят или подарят книги и от други автори, допълни Кремена Митева.

Литературният музей „Йордан Йовков“ притежава близо 10 000 ценности, свързани с литературното наследство и жизнения път на писателя, почерпил творческо вдъхновение в Добруджа. Сред реликвите са ръкописни страници от „Серафим“, „Жетварят“, „Ако можеха да говорят“, „Приключенията на Гороломов“. Музеят съхранява първи издания на Йовкови произведения с автограф, книги от неговата лична библиотека, писалището, пишещи машини на класика, богат фотоархив.

Книгите на Йордан Йовков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227575_b

Книги за препрочитане – „Мадам Бовари“

Трагичната съдба на Ема може да се сравни с тази на Анна Каренина Класическата история е …