Начало / Свят / Стиг Ларшон бил отхвърлен от „Журналистическата колегия” в Стокхолм

Стиг Ларшон бил отхвърлен от „Журналистическата колегия” в Стокхолм

Писмото, с което му е отказано, отива на търг

Документът, с който „Журналистическата колегия” в Стокхолм отхвърлила кандидат 493 – Стиг Ларшон, се продава на търг, пише „Гардиън”. Писмото, което е от 1972 г. се очаква да струва между 8 000 и 12 000 паунда . Самият автор грижливо го е пазил. Средствата ще бъдат дарени на антифашистката и антидискриминационна организация „Експо”. Това е списание, създадено от самия Ларшон.

Въпреки отказа през 1972 г., Стиг Ларшон се превръща в един от най-добрите журналисти в Швеция. По-късно той постига невероятен успех с трилогията си криминални романи „Милениум”, с главна героиня Лисбет Саландер. Както е известно, той не доживява, за да станел свидетел на успеха си. Ларшон умира от сърдечен удар през 2004 г.

„Това е писмо, което казва „не си достатъчно добър, за да бъдеш журналист” на човек, създал супер креативно списание, което се бори срещу екстремистката дейност в Швеция. Постигнал е неща, до които нито един журналист в страната някога се е доближил”, коментира Кристофър Макълхаус, който открива и публикува романите на Ларшон след неговата смърт.

Братът на Ларшон – Йоаким – не смята, че авторът е страдал заради отказа. „Разбира се, че не беше щастлив. Мисля, че смяташе да се кандидатира следващата година, но доколкото си спомням, той не го направи. За мен е много важно, че парите ще отидат за „Ескпо”. Това е негово творение, а и те се нуждаят от всички средства, които могат да получат”.

Илюстрация: guardian.co.uk

Свързани заглавия
Кралят е Ларшон!
Нова интрига с четвъртия роман на Стиг Ларшон
Стиг Ларшон влиза в програмата на Харвард
Стиг Ларшон бил пристрастен към кафето и троцкизма

Трилогията на Стиг Ларшон тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …