На фокус
Начало / Свят / Бутиково копие на „Колко е важно да бъдеш Ърнест” отива на търг

Бутиково копие на „Колко е важно да бъдеш Ърнест” отива на търг

Копие от първия тираж на пиесата на Оскар Уайлд „Колко е важно да бъдеш Ърнест” (преведена на български „Колко е важно да бъдеш сериозен”) отива на търг, пише „Индипендънт”. Очаква се творбата да достигне цена от 120 000 долара. Изданието е с послание от големия драматург до неговия първи любовник – Робърт Рос.

Рос е получил копието през февруари 1899 г., като на първата страница е написано следното: „На огледалото на перфектното приятелство, Роби, чието име съм написал на портала на тази малка пиеса. Оскар”. Робърт Рос е първият мъж, с когото Уайлд има сексуална връзка. Двамата са се срещнали през 1886 г. в Оксфорд.

Канадецът заминава за Лондон следващата година. Той е от богато семейство и когато връзката им приключва, подкрепя драматурга през несгодите. Освен това управлява финансите на Уайлд, създава фондове за него, организира търг за къщата му и прави всичко възможно, за да предпази Уайлд от фалит.

Книгата е една от 12-те, които съществуват, на специален японски пергамент.  От тях е известно местоположението едва на 6 броя. Само една се е появявала на търг през последните 30 години. Търгът за това издание ще бъде на 20 април и е организиран от аукционна къща „Сотбис”.

Оскар Уайлд е ирландски драматург, писател и поет, роден през 1854 г. Той е сред най-бележитите драматурзи на късновикторианската епоха и един от най-брилянтните творци изобщо. Подкрепя зараждащото се тогава декадентско движение. Сред най-известните му творби са „Портретът на Дориан Грей”, „Щастливият принц” и др. На 15 май 1895 г. писателят е осъден на 2 години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм. След излизането си от затвора се установява в Париж, където живее с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две произведения на „разкаялия се грешник” са неговата изповед „De Profundis“ (1897) и поемата „Балада за Редингската тъмница“ (1898). Уайлд е един от най-ярките западноевропейски умове, които са протестирали срещу жестокостите при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.

Свързани заглавия
Надгробният паметник на Оскар Уайлд вече е предпазен от целувките на феновете
Излиза книга за жената на Оскар Уайлд
„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”

Книги от Оскар Уайлд тук

Прочетете още

chen-mizrach-jL6PTWI7h18-unsplash

Шарени като лятото – книги за най-горещото време

Ето заглавия, които нямаме търпение самите ние да разгърнем Сезон за романтични четива според някои …