Начало / Свят / Бутиково копие на „Колко е важно да бъдеш Ърнест” отива на търг

Бутиково копие на „Колко е важно да бъдеш Ърнест” отива на търг

Копие от първия тираж на пиесата на Оскар Уайлд „Колко е важно да бъдеш Ърнест” (преведена на български „Колко е важно да бъдеш сериозен”) отива на търг, пише „Индипендънт”. Очаква се творбата да достигне цена от 120 000 долара. Изданието е с послание от големия драматург до неговия първи любовник – Робърт Рос.

Рос е получил копието през февруари 1899 г., като на първата страница е написано следното: „На огледалото на перфектното приятелство, Роби, чието име съм написал на портала на тази малка пиеса. Оскар”. Робърт Рос е първият мъж, с когото Уайлд има сексуална връзка. Двамата са се срещнали през 1886 г. в Оксфорд.

Канадецът заминава за Лондон следващата година. Той е от богато семейство и когато връзката им приключва, подкрепя драматурга през несгодите. Освен това управлява финансите на Уайлд, създава фондове за него, организира търг за къщата му и прави всичко възможно, за да предпази Уайлд от фалит.

Книгата е една от 12-те, които съществуват, на специален японски пергамент.  От тях е известно местоположението едва на 6 броя. Само една се е появявала на търг през последните 30 години. Търгът за това издание ще бъде на 20 април и е организиран от аукционна къща „Сотбис”.

Оскар Уайлд е ирландски драматург, писател и поет, роден през 1854 г. Той е сред най-бележитите драматурзи на късновикторианската епоха и един от най-брилянтните творци изобщо. Подкрепя зараждащото се тогава декадентско движение. Сред най-известните му творби са „Портретът на Дориан Грей”, „Щастливият принц” и др. На 15 май 1895 г. писателят е осъден на 2 години каторжен труд за непристойно поведение и хомосексуализъм. След излизането си от затвора се установява в Париж, където живее с оскъдната помощ, изпращана му от неговото семейство. Последните две произведения на „разкаялия се грешник” са неговата изповед „De Profundis“ (1897) и поемата „Балада за Редингската тъмница“ (1898). Уайлд е един от най-ярките западноевропейски умове, които са протестирали срещу жестокостите при потушаването на Априлското въстание през 1876 г.

Свързани заглавия
Надгробният паметник на Оскар Уайлд вече е предпазен от целувките на феновете
Излиза книга за жената на Оскар Уайлд
„Харвард” издаде нецензурираната версия на „Портретът на Дориан Грей”

Книги от Оскар Уайлд тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …