Начало / Автори / 105 години от рождението на акад. Иван Дуйчев

105 години от рождението на акад. Иван Дуйчев

На днешния ден, 18 април,  преди 105 години се ражда Иван Дуйчев – световно известният български учен-историк и палеограф, носител на Хердерова награда (1974).

Иван Дуйчев  учи история в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Италия, където защитава докторат в Римския университет.  Завършва и курс във Ватиканската школа по палеография и архивистика в Рим.
Посвещава всичките си сили в изследване на българското, византийското и славянското средновековно минало.

Чете лекции в Софийския университет, във всички големи европейски университети,както и във Вашингтон, Ню Йорк и Монреал.
Неговото име е сред членовете на Академията в Неапол, на Британската академия, на Понтификалната академия в Рим, на Сръбската и на Българската академия на науките.
Научната му продукция включва над 500 публикации.
Автор е на изследванията „Из старата българска книжнина“ (2 тома), „Преписката на папа Инокентия III с българите“, „Рилският светец и неговата обител“, „Миниатюрите на Манасиевана летопис“, „Летописта на Константин Манаси“, „Болонски псалтир“.

На СУ „Св. Климент Охридски“  завеща огромната си научна библиотека и къщата си и така е създаден научният център за славяно-византийски проучвания, който носи и неговото име.

Акад. Иван Дуйчев  умира на 24 април 1986 г.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SONY DSC

Невена Басарова посрещна деца и родители в „Хеликон Витоша“

Авторката, основала популярната „Детска академия за добри обноски“, направи почивния ден в книжарницата на бул. „Патриарх Евтимий“ …