Начало / Автори / 105 години от рождението на акад. Иван Дуйчев

105 години от рождението на акад. Иван Дуйчев

На днешния ден, 18 април,  преди 105 години се ражда Иван Дуйчев – световно известният български учен-историк и палеограф, носител на Хердерова награда (1974).

Иван Дуйчев  учи история в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира в Италия, където защитава докторат в Римския университет.  Завършва и курс във Ватиканската школа по палеография и архивистика в Рим.
Посвещава всичките си сили в изследване на българското, византийското и славянското средновековно минало.

Чете лекции в Софийския университет, във всички големи европейски университети,както и във Вашингтон, Ню Йорк и Монреал.
Неговото име е сред членовете на Академията в Неапол, на Британската академия, на Понтификалната академия в Рим, на Сръбската и на Българската академия на науките.
Научната му продукция включва над 500 публикации.
Автор е на изследванията „Из старата българска книжнина“ (2 тома), „Преписката на папа Инокентия III с българите“, „Рилският светец и неговата обител“, „Миниатюрите на Манасиевана летопис“, „Летописта на Константин Манаси“, „Болонски псалтир“.

На СУ „Св. Климент Охридски“  завеща огромната си научна библиотека и къщата си и така е създаден научният център за славяно-византийски проучвания, който носи и неговото име.

Акад. Иван Дуйчев  умира на 24 април 1986 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …