Начало / Свят / Грег Мортенсън ще плати 1 млн. долара компенсация за фалшива благотворителна дейност

Грег Мортенсън ще плати 1 млн. долара компенсация за фалшива благотворителна дейност

Авторът на „Три чаши чай” Грег Мортенсън ще плати 1 млн. долара компенсация на Централен азиатски институт, на който е основател. Това съобщи Стив Бълок, главен прокурор на щата Монтана, цитиран от „Гардиън”.

Грег Мортенсън беше разследван от властите в САЩ заради фалшивата си филантропска дейност в Афганистан и заради това, че е използвал парите на донорите да рекламира книгите си.

Сделката между прокуратурата на щата Монтана и Мортенсън е, че институтът ще продължи образователната си дейност в Афганистан и Пакистан, но трябва да има изцяло нов управленски борд, който да изпълнява стриктно своите задължения. Мортенсън излиза от него.

Това е нов удар за писателя, който доскоро на почита заради дейността си и дори два пъти беше номиниран за Нобелова награда. Както писа lira.bg, през април 2011 г. известното разследващо телевизионно предаване „60 минути” изобличи Мортенсън, че е измислил и преувеличил части от своите мемоари „Три чаши чай”.

Според Бълок за купуване на копия от „Три чаши чай” и продължението „Училища от камък” от Централния азиатски институт са похарчили общо 4 милиона долара. Мортенсън е трябвало да дари за благотворителност своя дял от печалбата, но не го е правил от април 2011 г. Той също е използвал 900 000 долара на института за разходи за своите съмнителни пътувания и ангажименти.

Главният прокурор на Монтана допълни, че той и неговия екип не са разследвали поставените от „60 минути” въпроси за истинността на книгите на Мортенсън.

Свързани заглавия
Втора книга на скандалния Грег Мортенсън излезе на книжния пазар
„Пенгуин” спира отпечатването на 2 книги от Грег Мортенсън
Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама
Прокурор разследва приходите на Мортенсън
Племе съди Грег Мортенсън
Три чаши чай” е лъжа? Обвиниха автора в скалъпване на фактите

Книгите на Грег Мортенсън тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …