Начало / България / Първият роман на Ивлин Уо излиза на български

Първият роман на Ивлин Уо излиза на български

„Моля, имайте предвид, че написах този роман с цел да се позабавлявате“, пише Ивлин Уо през 1928 г. за „Упадък и падение“. Това всъщност е и първият роман на известния английски писател. От 9 април „Упадък и падение“ ще се разпространява и в родните книжарници.Книгата е безкомпромисна социална сатира, чието оръжие е оригиналният хумор на автора, осмиващ тенденции и нагласи на британското висше общество през 20-те години на миналия век.

„Упадък и падение“ разказва историята на Пол Нитопенс – студент по теология в Оксфорд. След пиянска вечер той е изключен за неприлично поведение, макар да не носи вина за скандалния инцидент. Останал без пари, Пол започва да търси работа и попада в частно мъжко училище, за да стане преподавател на забележително бездарни и недисциплинирани ученици. Следва серия от злополучни обстоятелства, перипетии в разкошно аристократично имение и срещи с всевъзможни маргинали – всичко това полято с обилна доза мрачен комизъм.

Ивлин Уо (1903–1966) е всепризнат като един от най-впечатляващите стилисти в прозата на ХХ век. Автор е на журналистически материали, пътеписи и биографии, както и на незабравими романи като „Шепа прах“ и „Завръщане в Брайдсхед“.

Свързани заглавия
12 книги, чиито заглавия са вдъхновени от поезия
Знаменитите писатели се обиждали на „некадърник“ и „пубертет“

„Упадък и падение“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

236391_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (21 ноември – 27 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сърце от Виктория Бешлийска 2. Без план Б от Лий Чайлд 3. …