Начало / България / Втора книга на скандалния Грег Мортенсън излезе на книжния пазар

Втора книга на скандалния Грег Мортенсън излезе на книжния пазар

От днес, 17 февруари, на книжния пазар е „Училища от камък” – втората книга на американеца Грег Мортенсън, която излиза на български. Първата му книга „Три чаши чай” беше посрещната с възторг от критиката и читателите, което й донесе славата на бестселър, а авторът спечели редица литературни награди и номинация за Нобелова награда.  В средата на април 2011 г. обаче истинността на вълнуващия разказ на Мортенсън беше поставена под съмнение.

В документален филм на CBS News, излъчен в САЩ , авторите на едночасовата лента заявиха, че най-вдъхновяващите страници на книгата, която излиза на английски през 2006 г. с печата на „Пенгуин”, са резултат от фикцията на автора – много от училищата, които са създадени от Мортенсън, са дело на други хора или въобще не съществуват.

Твърдението на Мортенсън, че е бил отвлечен от талибаните през 1996 г. също беше оспорено. По този повод Мансур Кхан Махсуд  – изследовател и познавач на талибанските племена заяви: „Той беше гост на селото, живя там 10 дни, като прави снимки и разглежда забележителности. С него беше мой роднина. Мортенсън си прекарваше, смея да твърдя, доста добре. Ако беше малко преувеличил, това би било простимо. Но всичко, което казва е лъжа, от А до Я. Описани сме като андити, които пушат трева. Мортенсън опозори мен, моето семейство и моето племе.”

Тези обвинения принудиха главния прокурор на щата Монтана да разследва благотворителната дейност на Мортенсън. Един от донорите на фондацията „Централен азиатски институт”, финансирала автора на „Три чаши чай”, е и президентът Обама. Повдигнатите обвинения към Мортенсън са за мошеничество и лъжа относно броя на училищата, построени в Афганистан.
През декември 2011 г. британското издателство „Пенгуин“ спря отпечатването на две книги на Грег Мортенсън – „Училища от камък” и „Слушайте вятъра”, до изясняване на случая. Съдебните дела не са завършили още.

Свързани заглавия
„Пенгуин” спира отпечатването на 2 книги от Грег Мортенсън
Тръгва делото срещу Грег Мортенсън за измама
Прокурор разследва приходите на Мортенсън
Племе съди Грег Мортенсън
Три чаши чай” е лъжа? Обвиниха автора в скалъпване на фактите

Книгите на Грег Мортенсън тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …