Начало / Свят / Марио Варгас Льоса подарява 30 000 книги на родния си град

Марио Варгас Льоса подарява 30 000 книги на родния си град

Перуанският писател Марио Варгас Льоса ще дари над 30 000 книги от личната си библиотека на родния си град Арекипа, където вчера отпразнува 76-я си рожден ден, съобщи vesti.bg, цитирайки АФП.

„Първата партида книги, грижливо групирани по тематика“, ще бъде дарена идната година, съобщи писателят на церемония в негова чест. Те трябва да бъдат предоставени на Културния център в Арекипа, който управлява къщата, в която Варгас Льоса е роден. През 2013 г. тя ще бъде превърната в музей.

Авторът на романа „Мечтата на келта“ заяви, че е решил да дари библиотеката си, защото се чувства много отдаден на Арекипа заради любовта на местните жители към него. Варгас Льоса заяви, че в жилищата му в Лима, Мадрид и Париж има над 30 000 книги. Повечето от тях са литература и съдържат негови лични бележки. Носителят на Нобелова награда за литература през 2010 г. пристигна в Арекипа със съпругата си, децата и внуците си. Той участва в литературни дейности и церемония в негова чест, организирана от местните власти.

Свързани заглавия
Марио Варгас Льоса ще пише автобиографичен роман
Марио Варгас Льоса отказа шефско място в институт „Сервантес”
Защо не харесвам Марио Варгас Льоса
Марио Варгас Льоса: За нещастие, днес има много толерантност към корупцията

Книги на Льоса тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …