Начало / Свят / Марио Варгас Льоса отказа шефско място в институт „Сервантес”

Марио Варгас Льоса отказа шефско място в институт „Сервантес”

Перуанският носител на Нобелова награда за 2010 г. Марио Варгас Льоса  (75) отхвърли предложение да ръководи връзките с медиите на испанския културен институт „Сервантес”, съобщи „Дер щандарт”.  Писателят е заявил, че ще продължи да работи с институцията, както през последните 16 години, но не иска да заема ръководно място.

Варгас Льоса има испанско гражданство, след като през 1993 г. напуска Перу, където е изгубил изборите за президент. За ръководния пост в институт „Сервантес” той е бил предложен на правителството лично от испанския крал Хуан Карлос.

Мадридският вестник „Ел паис” е цитирал източник, близък до писателя, според който Варгас Льоса е коментирал предлаганата му длъжност като несъвместима с литературните му занимания. През 1996 г. той отново е бил канен в ръководството на испанския културен институт, но пак е отказал с мотива, че би допринесъл повече за испанската култура, ако запази своята независимост и свободата си.

Институт „Сервантес” е основан преди 21 години с цел да  популяризира испанския език и култура по света. Има свои представителства в 44 държави.

Фото: en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Марио Варгас Льоса е подложен на жестоки критики в Латинска Америка
100 хиляди броя на „Разказвачът” ще се раздават в Берлин и Виена
Найпол и Теру заровиха томахавката

Книги на Марио Варгас Льоса тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …