Начало / България / Две книги на Розмари Стателова ще бъдет представени в Добрич

Две книги на Розмари Стателова ще бъдет представени в Добрич

Юбилейна вечер, посветена на творчеството на проф. д.изк. Розмари Стателова и на 70-ата й годишнина организира Регионална библиотека „Дора Габе“, Добрич. Проф. Стателова е дългогодишен изследовател на музикалната художествена култура, младежките култури и културата на малцинствата, съобщи dariknews.bg.

Днес, 29 март,от 17 часа, с участието на авторката, във фоайето на библиотеката ще бъдат представени специално подготвените две издания – сборник със статии на проф. Розмари Стателова „През годините“ и фундаменталното й изследване Две книги на Розмари Стателова ще бъдет представени в Добрич. Изданията ще бъдат представени от д-р Любомир Кутин.

Двете книги са ретроспективни и са своеобразна равносметка на известната музикална изследователка и критичка проф. Розмари Стателова, доктор на изкуствознанието. Първата книга, сборникът от статии „През годините“, има за цел да представи нейното музиковедческо творчество. Избраната извадка от 16 статии, писани в течение на 33 години (1976-2009), е твърде скромна по обем в сравнение със стотиците, а може би дори хиляди текстове на Розмари Стателова. Но дори и само 16 на брой, те са своеобразна покана за размисъл върху актуални проблеми на културата. В статиите са отразени основните обекти на проучване и отразяване от Розмари Стателова – релацията `музика и медии`, популярната музика в различните й жанрове, етномузикологията като перспективна музикална дисциплина в епохата на глобализация, автобиографични текстове и, разбира се, музикалната култура на Варна.

Другата книга, «Чуждата култура отблизо», е обобщение на десетгодишни усилия на проф. Розмари Стателова, посветени на изследване на едно малко славяноезично малцинство в Югоизточна Германия. Авторката разказва за своите срещи със сербите и с техните актулни музикални практики. Особено внимание е отделено към музикалното творчество за деца и към сербската народна песен. Заедно с това са представени съдбите и възгледите на изявени музикални дейци. В изследването намират място и разсъждения за сербоезичната популярна музика и връзката между сербскта музика и медиите.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …