Начало / Свят / Нова книга хвърля светлина върху убийството на Джон Кенеди

Нова книга хвърля светлина върху убийството на Джон Кенеди

Фидел Кастро може да е знаел за плановете на Ли Харви Осуалд да убие Джон Кенеди, разкрива нова книга. Според Брайън Лател -пенсиониран служител на ЦРУ, кубинският лидер наредил на агент от разузнаването да следи новините от Тексас сутринта в деня на убийството, съобщи Гардиън“.

Въпросът дали Кастро има пръст в убийството на американския президент Джон Кенеди е една от най-старите мистерии в историята, с която авторите на теории на конспирацията се занимават от половин век. Официално се твърди, че диктаторът не е имал нищо общо със стрелбата срещу най-върлия си враг. Разследването на убийството заключи, че извършителят – симпатизиращият на комунистическата идея Ли Харви Осуалд – е действал сам. Сега пенсионираният служител на ЦРУ твърди, че разполага с доказателства, че Кастро е знаел за планираното убийство – твърдение, което със сигурност ще подхрани продължаващите вече 50 години спекулациите около един от повратните моменти на ХХ век, отбелязва вестникът. В новата си книга Брайън Лател, който като анализатор на ЦРУ през 60-те години на миналия век изучавал Куба и оглавил разузнаването на агенцията за Латинска Америка, твърди, че Кастро е знаел какво ще се случи. Сутринта на 22 ноември 1963 г. – денят, в който Кенеди е убит в Далас, Кастро наредил на висш служител на разузнаването в Хавана да престане да подслушва общите радиокомуникации на ЦРУ и да се съсредоточи върху всички подробности от Тексас, включително най-дребните, твърди Лател в книгата си,

„Тайните на Кастро: ЦРУ и машината на кубинското разузнаване“, която се очаква да излезе през април. Четири часа по-късно дошла новината, че Кенеди е мъртъв. Според Лател Кастро е знаел, че Осуалд, на когото кубинското посолство в град Мексико отказало виза за посещение в Куба, казал на служителите там, че възнамерява да убие Кенеди, за да докаже предаността си към комунизма. Фидел е знаел за намеренията на Осуалд и не е направил нищо, за да предотврати деянието, пише Лател, цитиран от „Гардиън“. В интервю публикувано вчера във в. „Маями хералд“, Лател, който понастоящем е старши лектор по кубинските въпроси в университета в Маями, казва, че е открил информацията в разговори с бивши агенти на кубинското разузнаване, а тя била подкрепена и от секретни документи на американското правителство.

„Не казвам, че Фидел Кастро е разпоредил убийството, не казвам, че Осуалд е бил под негов контрол – може и да е бил, но аз не го твърдя, тъй като не разполагам с доказателства за това. Всичко, което излагам в книгата си, е подкрепено от документи и официални източници. Дали Фидел е искал смъртта на Кенеди? Да. Той се е страхувал от Кенеди и е знаел, че Кенеди го е взел на прицел, така че може да си е мислел, че действа в самозащита“, казва авторът, цитиран от „Гардиън“.

В книгата си, обявена за най-задълбоченото изследване на разузнавателните служби на Кастро в годините след преврата през 1959 г., с който той завзема властта в Куба, Лател казва, че разполага с убедителен доказателствен материал. Според него подслушванията на агенти на кубинското разузнаване след убийството, разкрили че те са разполагали с изненадващи сведения за миналото на Осуалд при доста оскъдните подробности, огласени от медиите, отбелязва „Гардиън“. Най-озадачаващо обаче е едно интервю на Лател с бившия кубински разузнавателен агент Фиорентино Аспияга Ломбард, който отговарял за подслушването в комплекса на лидера в Хавана. Избягалият през 1987 г. в САЩ Аспияга разказал на Лател, че при разпитите в ЦРУ, разкрил, че Кастро лично наредил да се подслушва всичко, свързано с Тексас. Тази информация никога не е ставала обществено достояние и не е била споменавана повече до интервюто за книгата, допълва „Гардиън“.

Фото:alongthemalecon.blogspot.com

Свързани заглавия
Нова книга ще даде отговор защо е убит Джон Ф. Кенеди
Излиза книга на любовница на Джон Ф. Кенеди
Бум на продажбите на е-книга от Каролайн Кенеди
С „Далас 1963” ще бъде отбеляза 50-годишнината от убийството на Джон Кенеди
Бащата на Кенеди му уредил „Пулицър”-а

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …