Начало / България / Излезе и туристически пътеводител за Беласица

Излезе и туристически пътеводител за Беласица

Излезе от печат туристическият пътеводител „Беласица /България -Македония – Гърция/”. Това съобщи неговият автор и съставител Латинка Топалова-Жежиха от Българска фондация „Биоразнообразие“, разработила пътеводителя в изпълнение на проекта „Опазване на глобално значимо биоразнообразие на планината Беласица чрез въвличане на местните общности в развитие на екотуризма“. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество и Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

В частта за България е направена обща характеристика на крайграничната планина Беласица, която включва физикогеографска характеристика, геоложко развитие и релеф, климат, води, растителен и животински свят в Природния парк „Беласица“.

Представена е накратко историята на района, включително и интересни факти за културата и бита на хората. За трите държави общата структура има следния модел: туристически забележителности на района – природни обекти, археологически и исторически обекти; църкви и манастири; населени места; туристически маршрути; празници и фестивали; кухня; места за настаняване и хранене, поясни Латинка Топалова-Жежиха. Включена е и полезна при пътуване информация – важни телефонни номера, транспорт, гранични контролно-пропускателни пунктове, банки, институции, пощи, здравни заведения, туристически агенции и др.

Изданието е първи опит да се събере и поднесе на читателя новото и интересно туристическо лице на Беласица, коментира Латинка Топалова-Жежиха.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …