Начало / Свят / Петима преводачи на Георги Господинов събра литературен конгрес в Страсбург

Петима преводачи на Георги Господинов събра литературен конгрес в Страсбург

Помежду си разговаряха на български

BLOC-1-GB_WEB-scaled-1-e1707406443213

Европейският парламент в Страсбург отвори врати за едно от най-ярките събития, посветени на литературния превод. До 4 октомври не само там, но и на още много места в Страсбург, продължава конгресът, който е част от серията прояви в Световната столица на книгата за тази 2024 г.

В програмата на конгреса блести и името на Георги Господинов – носителят на Международен „Букър“ заслужи литературна вечер, която събра на едно място преводачите на „Времеубежище“ от полски, английски, албански, френски и испански. Разговорът между самите тях се проведе на български – с превод за останалите участници на английски, немски и френски.

Богата е и останалата част от събитието. Като част от програмата са предвидени пет кръгли маси и седем литературни ателиета. Сред проблемите, които се обсъждат, са например защитата на езиковото и издателско многообразие, изкуствения интелект, атаките срещу свободата на изразяване и др.

Сред идеите на конгреса е и тази на едно място да се съберат всички страни, които са отговорни за раждането и разпространението на една книга – преводачи и писатели, издатели и книготърговци, но също библиотекари или представители на литературни панаири. В програмата изпъкват например панели, посветени на езиковата равнопоставеност – за преводите до и от „малки“ езици или пък за превода като политически акт.

mikael-kristenson-3aVlWP-7bg8-unsplash-1024x683

Основни партньори на събитието, белязано и от внушително българско участие, са Страсбургската община, Министерството на културата на Франция, както и Европейската комисия

Информация, снимки и илюстрации: eblida.orgeuropeanwriterscouncil.euefnil.org и @georgi.gospodinov.503

Прочетете още

0_tlacoviny-DPH

Книгите са за богатите, отсече словашки министър

Очаква се да поскъпнат в страната Правителството на централноевропейската държава планира увеличение на ДДС за …