На фокус
Начало / "Четящият човек" / Вдъхновяващ Моъм

Вдъхновяващ Моъм

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново

КНИЖАРЯТ ЗорницаВдъхновен от разказа „Писмото“, романът на малайзийския автор Тан Туан Ен, който му носи трета номинация за награда „Букър“, проследява преживяванията на писателя Съмърсет Моъм при пътуванията му на изток.

В скромния си обем книгата „Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моъм“ преплита три времеви линии и няколко различни сюжетни нишки, сред които са съдбата на Оскар Уайлд, началото на Китайска народна република, първият процес срещу жена от европейски произход в източните колонии, политическата обстановка в региона, любовта, смелостта и куражът да се посветиш на чужда кауза и да подкрепиш човек, обявен за предател.

Тан Туан Ен включва в творбата си елементи от всички разкази, вдъхновени по време на престоя на Моъм в Пенанг, за да създаде един изящно написан, поглъщащ роман, който се чете като класика, но има свой собствен старомоден чар. Макар най-добрият второкласен писател на своето време, както Моъм сам  нарича себе си, да не е единствената реално съществувала личност, включена в романа, той е онзи пасивен слушател, чрез когото историята достига до читателя. Защото именно „историите, подобно на планински птици, могат да пренасят имената отвъд облаците, дори отвъд самото време”.

59bfbfb185600a7590450f2b