На фокус
Начало / Свят / Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Уанда Ковън: И във възрастните живее дете

Малко е спорно кой го казва – дали Уанда, или пък… Алисън

Alison_Inches-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Когато писателката Алисън Инчис създава през 2012своята малка героиня Хайди Хекълбек, тя решава да си измисли за всеки случай и псевдоним… та нали 8-годишната Хайди е вещица със свръхспособности! Така се ражда името Уанда Ковън – малкото означава „магическа пръчка“, фамилията пък „сборище на вещици“.

Днес на 62, Алисън Инчис е уважавана в бранша авторка, а на това отгоре и дете по душа! Сред най-любимите ѝ герои са мъпетите – дълго време работи за компанията на техния създател Джим Хенсън. Пише и книга за него, в която разказва за замислите и творчеството му.

Преди да създаде поредицата „Ново училище и други бедствия“ за малката Хайди, Алисън Инчис се подписва под много истории за известни герои като Барби или Спондж Боб. Най-голямо удоволствие ѝ доставя измислянето на забавни диалози, от които веднага те напушва смях!

Така с времето Алисън Инчис създава повече от 80 книги за деца, които най-често са за малките читатели, които сега откриват очарованието на самостоятелното четене.

Пък и както си признава Алисън или Уанда Ковън, тя сама се превръща в дете, щом започне да пише нова книга – и така прекарва сред вълшебства дните си. „Толкова е хубаво – възкликва писателката, – децата са пълни с радост и любопитство!

Когато си спомня сама за себе си на 8 – на толкова е и нейната героиня Хайди, Алисън разказва за пълните с въображение игри – със своя приятелка фантазирали, че отиват с лодка на остров, а там и двете са корабокрушенки.

Алисън споделя още, че чувства Хайди като част от самата себе си. „Много е лесно да пиша за нея – признава тя, – защото имаме много общи неща помежду си и знам как би реагирала Хайди във всяка една ситуация!

Много е лесно да пиша за Хайди – признава Уанда Ковън, – защото имаме много общи неща помежду си и знам как би реагирала Хайди във всяка една ситуация!

wanda2

Мечтае си и за свръхсила, която да я направи приказна принцеса във вълшебно царство. Магическите способности според Алисън са добре дошли, защото така може да направи света по-хубаво място!

Ако Хайди живееше в съседната къща, със сигурност щяхме да сме приятелкиусмихва се нейната създателка, – щяхме да караме колела и да правим пакости.

Алисън щедро дава съвети и на онези, които искат също да станат писатели… Първото нещо според нея е да си носят винаги тефтерче – в него да отбелязват къде ходят и с кого се срещат. Така ще имат много идеи за бъдещата книга. „Пишете за това, което прави вас щастливи и което обичате”, казва тя.

Текст Красимир Проданов
Снимкаmuppet.fandom.com

Прочетете още

stephen-andrews-u0zTce7KNlY-unsplash

Децата стават по-търпеливи, когато четат

Книгите ги успокояват и помагат в процеса на мислене Дигиталните технологии промениха изцяло начина, по …