Начало / Без категория / Излекувай тялото си с мисъл и книга

Излекувай тялото си с мисъл и книга

Благотворни страници пише Луиз Хей

hAY

Лекторка и писателка, Хелън Вера Лъни, както звучи истинското ѝ име, всъщност се явява последовател на една не по-малко любопитна авторка – Флорънс Сковъл Шин. Тя е всестранно развита, актриса е, но също така художничка, която илюстрира детски книги. След като се посвещава на позитивното мислене, създава и книга, наречена „Играта на живота и как да я играем“. Следват други заглавия, които са път към интуицията и работата над себе си.

Та на тази плодородна почва стъпва и Луиз Хей, която развива по-специално връзката между мисловната дейност и болестите, които ни застигат. Така се ражда книгата, която ѝ отваря пътя към много сърца по цял свят – „Излекувай живота си“. Следва и не по-малко ценната „Излекувай тялото си“. „Ако сме склонни да извършим необходимата работа с ума, почти всяка болест може да се излекува“, твърди авторката и като илюстрация на своето мото предлага система, която е лесна за приложение.

На първо място, според системата на Луиз Хей, е нужно да имаме връзка със себе си – със собствената си интуиция. Това помага да открием причината за един или друг наш проблем. По правило зад всеки проблем на физическо ниво отговаря мисловна спънка и именно нея трябва да отстраним. В причинно-следствените връзки, развити от Луиз Хей, болката например е копнеж за любов и прегръдка. Възпалителните процеси са илюстрация на страх, на гняв и поток от лоши мисли. Гърбът пък е опората ни в живота, появата на болки в него може да означава, че ни липсва емоционална подкрепа.

Луиз Хей си дава сметка, че трудно може да излекува някого – и споделя, че иска да подкрепи хората по пътя към вътрешната им сила, та да могат да поемат отговорност за онова, което се случва в живота им

Точно това определя характера и на книгите ѝ – специално в „Излекувай тялото си“, която сякаш е създадена и за епоха като нашата, авторката ни води в посока на психическото равновесие, чрез което всъщност слагаме начало и на своето изцерение.

Спрете за момент и уловете мисълта си – призовава още в началото на книгата авторката. – За какво мислите сега?“ И така подсказва основния механизъм, по който се разболяваме – всеки ден, всеки миг… Ако мисълта ни се отнася за някое притеснение, подсказва Луиз Хей, ако е пълна с гняв или тревога, тя се завръща после при нас, вселява се в тялото ни. И така е с всичко, което изпращаме към другите, към околния свят и Вселената.

Основната практика, на която ни учи „Излекувай тялото си“ е умението да се вслушваме в мислите и да ги регулираме. Точно така слагаме начало и на процеса на изцеряване. Променяйки мислите, отваряме врати за нещо ново и в живота. Толкова слънчев е светът, който ни предлага Луиз Хей!

Ето някои от взаимовръзките, които тя открива
  • Главоболиеотнема ни силата, дължи се на самокритика и страх. А се лекува с умението да обичаме и одобряваме себе си.
  • Нервностпричинена от недоверие в жизнения процес и изразяваща се в страх, тревога, напрежение и вечно бързане. От нея може да ни отърве умението да общуваме със сърцето си.
  • Грипотрицателна нагласа и страх, а също отклик на онова, в което всички вярват. Предпазва ни умението да сме неподвластни на масовото мнение.

417481694_778847490956710_7110643273417397528_n

Текст Красимир Проданов
Цитатите от „Излекувай тялото си“ са от превода на Тодор Захариев

Прочетете още

f07bfe73-9406-4e3b-8494-eeffab1c9d95

Красивите истории са на мода през април

Ето една, в която има интрига, напрежение и романтика „Това, което винаги крием“ е наглед …