Начало / Любопитно / Миризмата на старите книги – от ванилия до шоколад

Миризмата на старите книги – от ванилия до шоколад

Тя е способна да омае всеки четящ човек

418435280_755453826609594_7339092694652445397_n

Учени от Лондонския университетски колеж инвестирали време и средства, та да разшифроват защо старите книги излъчват неустоим за четящите хора аромат. За целта те проучили общо 72 заглавия, отпечатани по-миналия и миналия век. Заключението им може би няма да удовлетвори всекиго, но екипът казва, че книгите запечатват в себе си „миризмата на времето“.

Смрад и мухъл

Основното, което долавяме в старите библиотеки, е всъщност леко неприятната смрад на мухъл, която обаче се преплита с тревно ухание. Освен това се усеща леко кисела нотка и кой знае защо, аромат на ванилия.

Проблемът е, че хората, които обичат да четат, разгадават миризмата на старите книги спрямо своето отношение към тях. Затова романтиците ще ви кажат, че тази миризма се формира от докосването на страниците от хиляди ръце… така че книгата е запечатала и техните емоции и преживявания. Ако дадем обаче стара книга на лекар, той ще изтъкне множеството микроби и бактерии, които са се заселили в нея.

Всяка книга има своя миризма

Понякога ни се струва, че е шоколадова, а друг път – просто на стара хартия. Книга, която ни е била любима в детството, ухае по един начин; пък такава, която сме чели като млади – по съвсем друг.

Ако трябва да се търси сериозен отговор на въпроса за миризмата на книгите, е нужно да се вземат предвид няколко обстоятелства… Миризмата зависи от различни фактори – материалите, от които е направена една книга, възрастта ѝ, също състоянието и начина, по който е съхранявана. Така всеки един том добива с времето уникален аромат.

Има хора, които свързват четенето на книги с миризмата им – затова са превърнали в ритуал помирисването на книжното тяло, така сякаш се настройват по-добре за предстоящото изживяване. Запалени читатели дори твърдят, че могат да преценят написаното по страниците само по миризмата на книгата.

Читатели отгатват миризмата

Анкета сред читатели води до любопитни резултати. На въпроса на какво миришат книгите, всички анкетирани – с други думи 100%, отговорят, че откриват в аромата им наличие на дървесни нотки. 86% казват, че в книгите има миризма на опушено, според 71% те миришат на земя. Интересното е, че огромното мнозинство от 70% смята миризмата на книги за приятна.

70% от читателите смятат миризмата на книгите за приятна; най-често те откриват в тях дървесни нотки, земя и пушек

book-7053532_1280

Разбира се, в случая говорим и за един естетически феномен. Четенето и миризмата на книгите са органично свързани неща, които допринасят за уникалното преживяване. Просто помиришете книгата, която е най-близо сега до вас… иска ви се да разгадаете тайната ѝ, нали?! Има едно решение – да я прочетете.

Темата обобщи Краси Проданов
Илюстрации и снимки: Victoria и Ri Butov за Pixabay; архив

Прочетете още

yael-gonzalez-oV6RSDQlq8Q-unsplash

Четене с недоразбиране на фона на книжен бум

Изследванията събират цифри, а реалността сочи друго Международното проучване на PISA, което предизвика у нас …