Начало / Автори / Харуки Мураками на 75 – факти и цитати, които вълнуват

Харуки Мураками на 75 – факти и цитати, които вълнуват

Всяка негова книга е събитие

1_x6UxqrsSTz8rnWNZh8FR3Q

Роден е на 12 януари 1949 г. Любопитен факт е, че неговият дядо бил навремето будистки монах. Майка му пък е дъщеря на търговец от Осака. Формира го обаче западната култура – най-вече литературата и музиката. Сред най-любимите му са Вонегът и Ричард Бротигат. Точно симпатиите му към западния свят са причина често да е отделян от останалите японски автори – просто книгите му имат друг вкус и аромат.

Учи театрално изкуство, после продава плочи и си отваря кафене. Сред екстравагантностите му е и тичането. Започва на 33, като през 1996-а участва и в ултрамаратон, който е цели 100 км покрай бреговете на езерото Сарома.

Писането сякаш е поредното хоби – по това време ръководи джаз клуб и докато гледа бейзболен мач, му хрумва идеята за „Чуй песента на вятърът“. Получава за нея наградата „Гундзо“. Най-голямо признание обаче му носи „Норвежка гора“. Тогава вече той се превръща в идол за японските младежи.

Пътува из Европа, мести се да живее и преподава дори в Америка в началото на 90-те – и книгите се появяват една след друга. Междувременно работи и като преводач – на японски благодарение на него се появяват творби на Фицджералд, Труман Капоти и др.

Интригуващ е и начинът, по който Харуки Мураками помага за превода на собствените си книги на английски, като предлага своеобразна адаптация към американската реалност.

Още една странност от творческата му биография – най-обемната книга, която е създал, е „1Q84“Тазгодишното българско издание наброява 976 страници. Някои от книгите му пък подсказват неговата любов към музиката – и затова заглавията им са на популярни песни. „Танцувай, танцувай, танцувай“ е от репертоара на „Бийч Бойс“, „Норвежка гора“ е на „Бийтълс“, „На юг от границата, на запад от слънцето“ – от Нат Кинг Кол.

Киното също превръща книгите на Мураками в преживяване. Последният пример за това е „Сляпа върба, спяща жена“. Филмът на Пиер Фьолдес е всъщност анимация. Създаден е по мотиви както от едноименната книга, така и със заемки от „Изчезването на слона“ и „След земетресението“. Спомени, сънища и фантазии се сливат във великолепно зрелище, което донесе на продукцията наградата на журито от фестивала за анимационно кино в Анеси през 2022 г.

Mura

Ето и думи от Мураками – няколко цитата, които вълнуват

  • Всичко, което изгубваме – дори онова, което изчезва завинаги – оставя след себе си следи, които никога не могат да бъдат заличени.“
  • „Каквато и да е празнината, тя при всички положения ще бъде запълнена с нещо.“
  • Какво означава самотата? Тя наподобява на чувството, което те обзема, когато в някоя дъждовна вечер стоиш отстрани на устието на голяма река и дълго наблюдаваш как огромният воден поток се влива в морето.
  • „Колкото по-възрастен става човек, толкова по-голямо място в живота му заема онова, което не отговаря на истината.“
  • Най-важното нещо на този свят не е онази голяма и велика истина, която другите са проумели, а онази, мъничката, до която си достигнал сам.“
  • „Нашата реалност е безкрайна борба между това, което се е случило и това какво искаме да запомним.“
  • По-рано си мислех, че хората порастват от година на година, някак постепенно. Оказа се, че не е така. Човек става възрастен изведнъж.
  • „Прегръщайки се, ние поделяме помежду си страховете си.“
  • Свят без любов – това е като вятърът от другата страна на прозореца. Нищо не го докосва, нищо не му вдъхва живот.“
  • „Спомените стоплят човека отвътре. И в същото време го разбиват на парчета.“
  • Често се случва така, че най-важните неща на този свят започват като нещо съвсем незначително.“
Думи за писателя от Краси Проданов
Снимки от amazon.com и medium.com

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …