Начало / Критика / Притча на Сократ оживява в прекрасна приказка

Притча на Сократ оживява в прекрасна приказка

Книгата е за деца от четири години и нагоре

412251825_236140509500884_6964751334277654412_n

Историята започва направо напрегнатоМалкото Птиче точно е научило невероятна новина и тича да я сподели с Мечо. Той пък едва сега се е събудил от зимен сън… и сякаш за него е много по-важно да си направи чай с мед и да свърши куп други важни неща. А Малкото Птиче постепенно губи търпение… Дали обаче двамата приятели ще се скарат, или пък ще се случи нещо друго?

„Мечокът и птичето“ е малка книга с прекрасни илюстрации и изключително послание, насочено към малките читатели. Тя е изградена всъщност върху притчата на Сократ за трите сита – преразказана по един лесен за осмисляне от децата начин. Така те се срещат с важни неща като Истината, Добротата и Ползата – точно това са трите сита, за които говори древногръцкият философ.

Авторката Ан Крайе описва тези сложни категории чрез симпатичните си герои и така ги доближава до детската психика. Ражда се приказка, впечатляваща дълбоко малкия човек, който може би ще я помни и когато порасне. Причината това да е така са и хубавите илюстрации – те спомагат детето да е трайно заинтригувано от книгата, че и нещо повече, тя да стане неговата любима…

Mecho3

Самата Ан Крайе е белгийски автор и илюстратор – обича графиката, а се е занимавала и с анимационно кино. Многобройните ѝ книги се радват на любовта на децата от 2007 г. насам. В момента тя преподава графика и илюстрация във Висшето училище за изкуство в белгийския Лиеж. С тази книга Ан прави дебюта си пред българските читатели – преводът е на Алина Малевска.

Текст: Красимир Проданов
Снимка и илюстрации от Helikon Publishing

Прочетете още

image00022

Мира Добрева: „Аз съм най-невъзможната героиня на своя роман“

Зависимостта се лекува с любов, уверена е тя Добре позната на практика във всеки български …