Начало / Критика / Култов автор се завръща

Култов автор се завръща

Първа част от тетралогията на Джоузеф Кембъл „Маските на бога“ – „Първобитна митология“ четем в ново издание

tri (1)

Нашумялата поредица, която включва „Първобитна“, „Творческа“, „Източна“ и „Западна“ митология е писана в средата на миналия век, при разцвета на контракултурата, пътешествията на битниците, лутанията на дисидентите, субстанциите на Изтока, еуфорията на Запада, музиката на Бийтълс, въобще епоха, пълна със свободомислещи, антивоенно настроени хора, на чийто стил подражаваме и днес. Самият автор през 1997 г. минава в нетленния свят на легендите. Докато очакваме останалите негови митологии, препоръчваме наличните в „Хеликон“ равностойни издания „Пътища към блаженството“ и „Героят с хиляда лица”.

Междувременно вадим още щрихи от биографията на Джоузеф Кембъл. Той е роден през 1904 г. в Ню Йорк, в семейство на богати ирландски католици. От дете запленен по митологията, постъпва в училище към местната енория, по-късно специализира романски езици и средновековна литература в Колумбийския университет, става преподавател в колеж, усвоява санскрит. Колоритен философ подобно Алън Уотс, Кембъл учи цял живот и обича да сравнява религиозните системи на отделни народи. Затова е критикуван от някои антрополози, които не приемат прескачането от едно поле в друго и го обвиняват в липса на системен подход. Например, че прави връзки между митовете на първобитните общества и библейските митове на римокатолическата църква. Екстравагантността на този учен допълва и Джордж Лукас , който създава филма „Междузвездни войни“, вдъхновен именно от книгата „Героят с хиляда лица”.

JosephCampbell

Алтернативен в разбиранията си, Джоузеф Кембъл идеално пасва на модерните хора със своя секуларизъм. Сиреч, той разказва духовната история на човечеството, независимо от официалните обществени институции. За опора му служат произведенията на Томас Ман и Джойс, анализите на немския антрополог-пътешественик проф. Адолф Бастиан, обединил различни нации в универсална символика, идеите на етнолога Лео Фробениус за културните цикли, теориите за сънищата и несъзнаваното на Фройд и Юнг. Решаващо също е влиянието на индийския философ и гуру Кришнамурти, с когото Кембъл лично се е познавал.

Тези имена, твърде дълбоки, за да се обхванат с леко перце, намират отражение в неговите трудове, завладяващи с богатата си образност. Вижте ги, в каквато и да е последователност, всяка от книгите на Джоузеф Кембъл заслужава да бъде прочетена или подарена.

Людмила Еленкова

Прочетете още

Георги Николов (1)

Георги А. Николов: Да останеш, ако не си задължен да го правиш, е божествено

Силен психологически роман Така бих определила „Длани“ на Георги А. Николов, който преработва опита си от други …