Начало / Любопитно / Номофобията вече изпреварва пушенето и шопингманията

Номофобията вече изпреварва пушенето и шопингманията

Все по-често я приравняват към психическите заболявания

social-media-3758364_1280

Мобилният телефон е част от съвременния ни живот, но за все повече хора липсата му се превръща в психически проблем. От години това състояние е известно като номофобия – характеризира се с дискомфорт, ако телефонът ни не е под ръка, потребност често да проверяваме за ново съдържание или силен пристъп на тревога, ако батерията му е изтощена.

Все още липсват съвсем точни статистики за разпространението на номофобията – предполага се обаче, че от нея страдат около 66% от световната популация. При това лесно можем да я разпознаем и в близко обкръжение… Сигнал за наличие на номофобия може да е безпокойство, нервност, при която телефонът постоянно е в ръцете, превключване от един режим в друг…

Адам Алтър от Нюйоркския университет изследва проблема още от 2017 г. Постепенно той оформя и заключенията си до какво може да доведе номофобията. Според него между 40 и 50% от засегнатите от нея предпочитат да счупят ръка или крак, отколкото да останат без телефон по някаква причина.

После обаче идва ред на „страничните ефекти“ – непрекъснатата проверка на телефона, включването и изключването на екрана води до понижаване на качеството на съня, казва Алтър. Една от най-грубите грешки е да използваме телефон непосредствено преди заспиване. И други студии обръщат внимание на т. нар. синя светлина от екраните, която въздейства върху нашата психика. Тя обърква мозъка, който превключва в друг режим. Спира и производството на хормона на съня – мелатонин. В дългосрочен план това може да доведе до депресия, умора, лоша памет или дори затлъстяване.

love-1100255_1280

Интересното е, че когато говорим за книги, този лош ефект изчезва. По-скоро се забелязва изглаждане на проблемите и удовлетворителен сън

Снимки: Gerd AltmannPexels и Dariusz Sankowski за Pixabay

Прочетете още

pexels-kampus-production-8790309

Ирландски град забрани смартфоните за деца

Инициативата идва от родителите Правилото е прието едновременно в осемте начални училища на Грейстоунс, който …