Начало / Любопитно / Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар

151177195_1065321933965892_2632190307222291084_n

Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, са били проблем за социалистическата родина – по темата се е пишело дори и в тогавашното списание на библиотекарите. То излиза под това име – „Библиотекар“, в продължение на 30 години, от 1953-а до 1983-а. После го замества списание „Библиотека“, което се издава и днес от Народната библиотека, в шест броя годишно.

Но да се върнем към 1975-а… Тогава, в първия за годината брой на „Библиотекар“, излиза критичен материал в духа на епохата – преоткрит десетилетия по-късно и споделян в социалните мрежи. Основният проблем в него – нечетящите мъже в Севлиево. Ето избрани моменти от публикацията, които припомня и доц. д-р Веселка Тончева.

В Севлиево мъжете четат по-малко художествена литература, отколкото жените

Когато анализирахме работата на библиотеката при читалище „Развитие“ в Севлиево, отначало с известна изненада, а после и със загриженост установихме нерадостен факт – във всички звена на библиотеката, включително и в детския отдел, читателите мъже са по-малко.

Може ли библиотекарят да остане равнодушен към един такъв факт? Още повече като знае, че системно намалява читателският брой на най-активната част от населението – мъжете в средна възраст.

Най-напред се опитахме да открием причините за това явление.

Вижда се, че в тоя век на бурно техническо развитие значителна част от съвременната младеж се ориентира към техниката. Безспорно, интересът към хуманитарните науки, към изкуствата и по-специално към литературата от страна на момчетата намалява.

Мъжът притежава и една по-особена психологическа нагласа. Той макар и да има развито въображение, което го прави творец, в коя и да е област, все пак е повече практик, прагматик. На нашите въпроси защо по-малко четат поезия, романи и пр., а предпочитат документалистика и то предимно от областта на историята и политиката, получавали сме отговори: „Не обичам да хвърча из облаците, обичам да стъпвам по земята.

Към една от причините, които отклоняват от четенето някои мъже, трябва да посочим и тази, че вечер, през едни от най-подходящите за четене часове, питейните заведения в Севлиево са пълни с мъже. Само до края на април през отрезвителя в града са преминали към 300 души. А незабелязаните? А отиването в почивните дни по селата и трапезите там?

През последните години на хората се раздадоха големи пространства пустеещи земи. Те се обработиха и се превърнаха в цветущи градини. Това е полезно общодържавно дело. Но прекомерното увличане в тая дейност краде от времето за четене и то предимно от времето на мъжете.

355721374_743039677824467_2682710828713154079_n

Всеобщото увлечение по спортната запалянковщина пак е предимно мъжки патент. И то отнема от времето за четене. А да не говорим за леките коли. Един мъж е в състояние всецяло да подари свободното си време и на тая придобивка.

Изучавайки тия причини, ние ще трябва да ги преодолеем. Това ще бъде трудна и продължителна работа. Безпомощни ли сме ние, библиотекарите, в действителност? Смятаме, че все още не.

Това заслужава нашите усилия, каквото и да ни струват те, защото ние ще върнем към книгата голяма част от нашето население – мъжете на средна възраст.

Източник: сп. „Библиотекар“
Снимки: haskovo.net, @temasportofficial, @bibliotekadimitrovgrad

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …