Начало / Любопитно / Господа, четете!

Господа, четете!

Статистиките категорично са в полза на жените

jilbert-ebrahimi-HAwA1N2gjo8-unsplash

Книжният пазар съществува благодарение на по-нежната половина от човечеството. И така може да се интерпретират статистиките, според които обикновено около две трети от клиентите на книжарниците са именно жени. Надникнете и в групите в социалните мрежи – там вече е екзотика да срещнете възторжено ревю, написано от мъж.

Книжарите, от своя страна, са свикнали, че обслужват предимно жени и момичета – на най-различна възраст. Така че преспокойно може да кажем, че литературният свят се движи именно благодарение на читателките.

Разбира се, има и обективни обстоятелства – да речем, в повечето книжарници са обособени кътове с романтична литература, като заглавията и атмосферата там подсказват, че това е място, запазено за жените. „Мъжки“ отдел обаче обикновено липсва… Тук веднага на дневен ред е въпросът коя книга може да смятаме точно за „мъжка“!

И ако все пак е необходимо да изреждаме защо е хубаво господата да четат, не остава нищо друго освен да се хванем за общоизвестното. Ето седем причини

cassidy-dickens-p90szoOBYgk-unsplash

  1. Книгите развиват интелекта. Простичко казано, разширява се кръгозора ни, заедно с това мисълта получава стимул – започваме неусетно да анализираме.
  2. Общуваме по-лесно. Точно така, пак книгите са „виновни“. Когато четем, се изразяваме по-богато и се включваме на място в разговорите. По-удачно говорим и с напълно непознати. Важи за личния, но и за професионалния живот.
  3. Антистрес ефект. Книгите са чудесно средство да изключим от истинските си проблеми. По този начин си осигуряваме психически баланс и по-добър поглед към онова, което предстои да разрешим.
  4. Книгите са в помощ и на емоциите. Доказано е, че четящите са по-емпатични и вникват по-надълбоко в проблемите на другите, изслушват ги, готови са да помогнат… Все хубави неща, които ни правят хора!
  5. В полза на себепознанието. Процесът е такъв, че когато четем, се обръщаме към себе си, избистряме собствените си критерии и идеали.
  6. Повече идеи. Хората, които четат, са способни на по-творческо решение на даден проблем. Ако се занимавате с изкуство, тази полза от книгите ви съпровожда в работата по чудесен начин.
  7. Жените казват, че е секси. На много места – в социалните мрежи, във филми или пък в самите книги, именно фактът, че мъжът е разтворил книга, привлича женски поглед към него. По-нежната част от човечеството несъзнателно свързва четивото с по-висок интелект и по-зрял поглед към света. Или пък, кой знае, жените си представят романтични вечери, в които мъжът е разтворил книга и чете на глас любим пасаж.

Книжният свят е достатъчно богат, че да предложи на всекиго по нещо. Така че ако сте жена и видите в книжарницата (или библиотеката) мъж, просто му се усмихнете. Насърчете го, ако вече държи в ръцете си книга. Или пък изберете сами книга така, че да я прочете и вашата собствена половинка. Какво пък, досущ като любовта, нека и тя е за двама!

От името на четящите мъже: Краси Проданов
Снимки: Timothy DykesCassidy Dickens и Jilbert Ebrahimi за Unsplash

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …