Начало / Автори / Антония Сюзън Байът си отиде – награждавана, четена и цитирана

Антония Сюзън Байът си отиде – награждавана, четена и цитирана

Кариерата ѝ продължава шест десетилетия

S35TR4LZJZHTJPLGHZZLEPGR3Q

Да умреш ще бъде ужасно голямо приключение – приписват на английската писателка и този цитат… А тя се впусна в това приключение преди дни! Лично издателите ѝ от Chatto&Windus съобщиха, че носителката на „Букър“ е напуснала света ни на 87.

Престижната награда тя получава през 1990-а за своята „Обладаване“. По страниците се разкрива необикновена любовна афера, която започва в наши дни и продължава… във викторианската епоха. Авторката смело лавира между съвремието ни и по-миналия век, създавайки истинско литературно пиршество.

Успехът на книгата доведе и до нейната екранизация в началото на нашия век. Благодарение на Гуинет Полтроу и Аарон Екхарт и на голям екран сюжетът имаше успех. Това допринася за известността на Байът и тя е преведена на цели 38 езика.

Дебютът си прави още през 1964-а с The Shadow of the Sun. Самата тя преподава литература и английски език, смело плува в новите тенденции и изпълва с приказност, новаторство и майсторство книгите си

Наградите ѝ са повече от тридесет – дори е кавалер на Ордена на Британската империя. Точно издателите ѝ наричат книгите на Байът „удивителна съкровищница от истории и идеи“. През 2018-а получи и приза „Ханс Кристиян Андерсен – „за вярата ѝ в истинската стойност на приказките, преданията и поезията“, както се казва в заключението на журито. На български все още може да бъде открит в „Хеликон“ сборникът разкази „Джин в окото на славея“. Преводът е на Димана Илиева и Ангел Игов.

Ето още един цитат от Байът – тя носи всъщност името на първия си съпруг, с когото остава заедно само десет години, до 1969-а… „Неопределеността мъчи човек повече, отколкото всяко друго чувство“, казва тя. И създава с книгите си свят, в който сивотата твърде често отстъпва място на умението ни да живеем красиво.

Думи за писателката от Краси Проданов
Снимки: andersen-award.com и theglobeandmail.com

Прочетете още

Hristo

Христо Карастоянов почитаме на рождения му ден

Името му е сред най-големите на нашата литературна сцена Писателят си отиде само месец преди …